Hier kookt een échte chef

© shutterstock

Horeca Vlaanderen werkt aan een label of ­ander systeem dat het verschil moet verduidelijken tussen een restaurant met een gediplomeerde chef en een eethuis waar iemand zonder koksdiploma in de potten roert. “Op 1 januari vervalt de vestigingswet en kan iedereen die dat wil een restaurant beginnen. Wij willen het onderscheid blijven tonen.”

Chris Snick

Tot eind dit jaar moet iedereen die een echt restaurant wil starten, met meer dan simpele gerechten zoals een croque of een slaatje, daarvoor een opleiding volgen of tenminste vijf jaar praktijkervaring hebben. “Maar vanaf 1 januari komt daar verandering in”, zegt Danny Van ­Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. “Dan vervalt op vraag van Europa de zogenaamde vestigingswet en staat het iedereen vrij een restaurant te beginnen. Als beroeps­federatie willen wij nu aan kwaliteitsbewaking doen.”

In de loop van volgend jaar rolt Horeca Vlaanderen daarom een systeem uit waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen de gediplomeerde chefs of zij die bij ons een kwaliteitstraject willen volgen, en zij die geen opleiding genoten. “We denken aan een ­label, maar er kan ook nog iets anders uit de bus komen. Zolang we er maar in slagen om het ­belang van een diploma niet te laten wegvallen. We hebben in Vlaanderen een enorm potentieel aan goede horecazaken, en dat is voor een groot deel te danken aan een degelijk opleiding. We willen die kwaliteit blijven bieden.”

Sterrenchef Filip Claeys van De Jonkman in Brugge is blij dat Horeca Vlaanderen dit initiatief neemt. “Wat volgend jaar zal gebeuren, is te absurd voor woorden. Wij zijn geen verkopers van balpennen of zo, hé. Wij geven mensen te eten, wij werken met voeding. Dan moet je toch de nodige opleiding of ervaring hebben? Klanten gaan in het volste vertrouwen aan een restauranttafel zitten, ze gaan ervan uit dat wat op hun bord ligt, oké is. Wie kan dat vanaf volgend jaar nog garanderen? Daar moet iets op gevonden worden. Of een label de juiste manier is, weet ik niet. Er hangt al zoveel aan de voordeur van restaurants. Maar er moet iets gebeuren, dat is duidelijk.”

Slagers en bakkers

De horeca is niet de enige sector die getroffen wordt door het wegvallen van de vestigingswet. Wie wil, kan straks ook bakker worden, of slager, kapper... De Landsbond der Beenhouwers, Spek­slagers en Traiteurs breekt zich ook het hoofd over hoe hij daarmee om moet gaan.

“We denken zelf aan een verplichte opleiding voor uitbaters van een slagerij wanneer er problemen rond voedsel­veiligheid vast­gesteld worden”, zegt voorzitter Ivan Claeys. “We legden dat idee voor aan minister van Volksgezondheid De Block, maar kregen nog geen antwoord.”

De Bakkersfederatie heeft dezelfde plannen als Horeca Vlaanderen. “Het is natuurlijk kort dag, de beslissing is pas deze zomer genomen door de overheid”, zegt Luc De Boey. “Maar ook wij denken aan een logo.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen