Bestellingen voor jodiumtabletten in regio Aken door kerncentrale Tihange verdubbeld

J. Vantomme, RFC Huy youth - Tihange, 60x80cm, 2012 © /

n de regio van het Duitse Aken hebben intussen meer dan 75.000 bezorgde burgers uit voorzorg jodiumtabletten besteld ingeval van een nucleair incident. Het aantal is sinds vorige week meer dan verdubbeld, zo bericht het Duitse weekblad Der Spiegel.

Begin deze week liet uitbater Engie Electrabel weten dat een reactor in de Belgische kerncentrale van Tihange langer stilligt dan oorspronkelijk gepland. Tihange ligt op zo’n 70 kilometer van Aken.

Tihange 1 werd medio september stilgelegd voor een onvoorzien onderhoud. De kernreactor zou vorige maandag in principe heropgestart worden, maar Engie Electrabel liet weten dat de reactor nog tot eind november stilligt. Bewoners uit de regio Aken kunnen sinds 1 september gratis jodiumtabletten krijgen, om ingeval van een nucleair ongeval beter beschermd te zijn tegen schildklierkanker.

In de deelstaat Noordhein-Westfalen en vooral in het grensgebied met België is de kerncentrale van Tihange al langer omstreden. Belgische wetenschappers ontdekten in Tihange 2 een veelvoud aan scheurtjes. Der Spiegel schreef vrijdag nog op zijn website dat al bij de bouw, in de jaren 70, scheurtjes werden ontdekt.

Lees ook: Belgische kerncentrales: ‘Ik zie niet in hoe de Duitse bevolking beschermd kan worden als het fout loopt’

Partner Content