Zwemmende superheld bijna aan laatste plons toe

© djr

© djr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

In 100 zwembaden baantjes trekken. Dat was de uitdaging die Bjorn Delaire deze zomer aanging. Voor nummer 95 dook hij samen met Xavier uit Rox het sop in. Dat leverde mooie beelden op, zeker voor de kalender die hij wil verkopen voor het goede doel.

Joerie Dewagenaere

‘Op zoek naar iemand met een zwembad. Je kent me nog niet, maar we worden de beste vrienden.’ Een Facebook-bericht dat als grap bedoeld was. Maar de uitnodigingen stroomden binnen bij Bjorn Delaire (38). Volgende week woensdag zwemt hij in het Vijverhof. Dat wordt nummer honderd. “Als ik wou zou ik er nog eens honderd kunnen bijlappen”, klinkt het.

Zwempartijtje nummer 95 leidde Bjorn richting Lauwe. Thuis bij Jeremy Vandoorne – superheld Xavier uit de Ketnetserie Rox – doste hij zich uit als Spiderman. Twee superhelden samen dat moest wel vonken geven. Dat de superheld het überhaupt al toeliet om in zich in zijn pak te hijsen was op zich al speciaal. “Ik krijg elke dag wel een aanvraag, maar dit was wel een hele unieke. Het is overigens de eerste keer in zeven jaar dat Studio 100 me toestemming gaf om het pak mee te nemen. Normaal blijft hun Heilige Graal veilig opgeborgen.”

Motorongeval

Vijf jaar geleden raakte Bjorn namelijk betrokken in een zwaar motorongeval. Op het kruispunt van de R8 met de Gentsesteenweg in Harelbeke werd hij gegrepen door een auto die het rood licht had genegeerd. Gebroken schedel, sleutelbeen, ribben, wervels. De Kortrijkzaan moest weer alles leren. Hij zit nu in een rolstoel door zijn verlamming. “Ik heb lastige momenten gehad, maar ik probeer positief te zijn”, legt Bjorn uit. “De inspanning zorgt ervoor dat ik meer spasmen heb, maar mentaal geeft het zwemmen me een boost.”

Niet enkel het zwemmen zelf helpt hem daarbij. “Alle positieve reacties geven me moed”, vertelt Bjorn. “Mensen die al maanden hun zetel niet uit geraken, sturen me een bericht dat ze door mij weer enkele kilometers gaan wandelen. Daar haal ik kracht uit, want ik heb zelf ook in mijn zetel gezeten dat ik nergens zin in had.”

Kalender

Het is die kracht die ook Jeremy overtuigde om Bjorn uit te nodigen. “Het is grotendeels door mijn fysiek en gestalte dat ik de rol kreeg in Rox. Als ik zoiets zou meemaken, weet ik niet of ik ook zo sterk zou zijn. Wie is hier eigenlijk de superheld”, glimlacht de televisiester.

Tijdens zijn zwembaduitdagingen nam Bjorn heel wat foto's. Een groot deel daarvan gaat hij nu bundelen in een kalender – met ook foto's van hem als model of in een robotpak. Het motto voor die kalender illustreert Bjorns ingesteldheid: Be positive."Ik hoop daarvan toch 5.000 exemplaren te verkopen. Die opbrengst kan ik gebruiken voor alle dure aanpassingen die ik na mijn ongeval moest uitvoeren.”

INFO

Woensdagmiddag 27 september duikt Bjorn de laatste keer het water in. In het Vijverhof wordt een show op poten gezet met onder meer een flyboardshow. Iedereen is welkom.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen