zondag 24 september 2017 - TV & Radio
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Manuel Broekman steekt met ‘Spitsbroers’ voor het eerst de grens over.  vtm 

Nederlander Manuel Broekman is het ettertje van de ploeg in ‘Spitsbroers’

“Heb nog tegen Ajax gespeeld”

HasseltIn ‘Spitsbroers’ zet de nieuwe aanwinst Andy Fonck de komende weken de boel helemaal op stelten. Een kolfje naar de hand van acteur Manuel Broekman (30), die aan zijn eerste grote tv-project buiten Nederland toe is. “Het was een meevaller voor de crew dat ik goed kon voetballen.”

Bij ons vrijwel onbekend, maar in Nederland doet de naam Manuel Broekman zeker een bel rinkelen. Op z’n cv staan een pak dramaseries waaronder ‘Feuten’, waarin hij vier seizoenen meedeed. Hij was ook kandidaat in ‘Expeditie Robinson’ en werkte mee aan ‘Spuiten en Slikken’. Nu kiest hij even voor een Vlaams intermezzo als stervoetballer Andy in ‘Spitsbroers’.

“Het eerste seizoen van de reeks hadden ze me opgestuurd en ik was flink onder de indruk”, vertelt Manuel. “Toen de nieuwe scripts kwamen die nog meer spektakel op diverse fronten beloofden, was het meteen beslist om mee te doen. Ik kende enkel Louis Talpe omdat we samen in Nederland de serie ‘Verliefd op Ibiza’ maakten, maar de andere gezichten kon ik wel plaatsen door het bekijken van de vorige reeks.” 

Ik voelde me een profvoetballer toen ik door de catacomben van het stadion van KRC Genk mocht lopen Manuel BROEKMAN Acteur

Profvoetballer

Broekman kwam in ‘Spitsbroers’ terecht via scenarist Kristof Hoefkens. “Hij had me aan het werk gezien in een Nederlandse reeks en vond me geschikt voor de rol van Andy. Men wilde iemand met internationale allure, die toch Nederlands sprak en een beetje de looks van een voetballer had. En liefst kon voetballen. In alle bescheidenheid kan ik zeggen dat ik tegen een bal kan trappen. Het was voor de crew meegenomen dat ik alle stunts zelf kon doen.” 

Broekman kon zelfs behoorlijk goed overweg met de bal. “In mijn jeugdjaren heb ik nog tegen jongens van Ajax gespeeld. Maar uiteindelijk heb ik geen voetbalcarrière overwogen omdat er andere dingen op mijn pad kwamen. De voetbalwereld is een bikkelharde wereld waar je veel voor over moet hebben, en dat kon ik niet. Zo ging ik naar de toneelschool en dat was ook een doorgedreven opleiding. Mijn ouders vonden het zeker niet erg. Ze zitten zelf in de acteerwereld.” 

Vanwege zijn verleden vond Broekman de opnames van ‘Spitsbroers’ zeer bijzonder. “We kampeerden enkele weken in het stadion van KRC Genk om ’s nachts alle voetbalscènes in te blikken. Dat avondlicht, die outfits, dat grote stadion… het kriebelde enorm bij me. Voetbal was en is nog altijd mijn grote passie. Het lopen door die catacomben was een beetje de vibe ervaren die topvoetballers meemaken. Toen ik de rol had, vertelde ik m’n vader trots dat ik dan toch profvoetballer zou worden. Zij het dan als een personage in een tv-reeks.” 

Enfant terrible

Tussen Manuel Broekman en Andy Fonck zijn qua karakter enkele gelijkenissen. “Ik heb net als Andy liever dat mensen in m’n gezicht zeggen dat ik een kl**tzak ben, dan dat ze het achter m’n rug doen. Ik hou niet van mensen die het achterste van hun tong niet laten zien. Dan raak ik geïrriteerd. Andy Fonck is ook zo iemand. Hij is een enfant terrible, een jongen van de straat. Ik heb het gevoel dat hij het niet altijd makkelijk heeft gehad in zijn leven. Maar dat weet hij goed te verbergen. Je zal op zijn gezicht nooit zijn ware gevoelens kunnen aflezen. Het maakt hem ook niet uit wat mensen over hem denken. Hij wil gewoon in het voetbal de beste zijn. Hij is er ook niet mee bezig om aardig gevonden te worden. Misschien is hij wel gebaseerd op Zlatan.” 

Tackle

“Of er een verschil in werken is? In Nederland kijkt men er strakker op toe hoe een scène er op z’n mooist kan uitzien, terwijl ik soms merkte dat de Vlaamse crew het vertrouwen gaf aan de cast, en hen meer vrijheid gaf om aan de scène een realistisch rauw randje te geven. Als er een tackle moest uitgevoerd worden voor de camera, moest dat zeker niet al te proper gebeuren. Het moest er levensecht uitzien, zonder dat er echte blessures ontstonden. Men liet je echt in het moment komen, en maalde niet om bijzaken die misschien qua continuïteit niet helemaal goed liepen. Men focuste dan uitsluitend op die tackle.” 

‘Spitsbroers’ is Broekman bevallen, al waren de nachtelijke scènes in het stadion loodzwaar. “Dit was een eerste stap over de grens, en ik ben super tevreden over het resultaat. Mocht er nog een vervolg komen, mogen ze me altijd bellen.”

‘Spitsbroers’, VTM, maandag, 21.40 uur

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws