© shutterstock

Wetenschapper waarschuwt: “Gebrek aan slaap is ons stilaan aan het vermoorden”

De Amerikaanse professor Matthew Walker waarschuwt in zijn nieuwste boek ‘Why We Sleep: The New Science of Sleep and Dreams’ voor de gevolgen van een gebrek aan slaap. “Na één nacht van minder dan 6 uur slaap, dalen de kankerwerende cellen al met 70%.”

lmas

Volgens Walker kan een “catastrofaal gebrek aan slaap gelinkt worden aan een groot aantal dodelijke ziekten”. Hij raadt dan ook aan om elke nacht 8 uur te slapen en een regelmatig slaappatroon aan te houden. “Als je weet dat na een nacht van slechts vier of vijf uur slaap je natuurlijke kankerwerende cellen dalen met 70% of dat een gebrek aan slaap gekoppeld is aan darm-, prostaat- en borstkanker,”, zegt de professor. “Hoe kan je er dan geen rekening mee houden?”

Eenzame samenleving

Elektrische lichten, televisie- en computerschermen, langere reistijden en de vervaging tussen werk en privé dragen allemaal bij aan slapeloosheid, of per definitie minder dan 7 uur slaap per nacht. “Dit wordt niet enkel gelinkt aan kanker, maar ook aan diabetes, hartziekten, Alzheimer, beroertes en mentale problemen”, vervolgt Walker zijn speech. “Een gebrek aan slaap is ons dus stilaan aan het vermoorden.”

Professor Walker benadrukt ook dat niet enkel gezondheidsmedewerkers, werkgevers en politici meer aandacht moeten besteden aan de voordelen van slaap, maar dat mensen dit ook op een individueel niveau zouden moeten doen. “Niemand wil tijd met zijn familie of de televisie opgeven, dus geven ze in plaats daarvan enkele uren slaap op. Dit mede ook uit angst, we zijn namelijk een eenzamere en depressievere samenleving geworden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer