© Faroek

‘Faroek’ helpt politie in zoektocht naar daders : “Bijna helft oproepen leidt tot doorbraak”

Dinsdag begint Faroek Özgünes (54) aan een nieuw seizoen van zijn maandelijks opsporingsprogramma op VTM. Het is doeltreffende televisie want in 42 procent van de gevallen leiden oproepen in ‘Faroek’ tot een doorbraak.

Raymond DE CONDÉ

“Vroeger was er bij sommige politiediensten twijfel om onze hulp in te schakelen”, blikt Faroek terug. “Er werd wel eens gevreesd dat door een dossier op tv te brengen het geheim van het onderzoek kon geschaad worden. Daar moet je natuurlijk rekening mee houden. Elke maand gaan ikzelf en eindredacteur An Berger met mensen van politie en Justitie samenzitten in een commissie waarin we bespreken in welke gevallen de televisie een nuttige bijdrage kan leveren. De uiteindelijke beslissing ligt bij de politie en het parket. Meestal gaat het om feiten die net gebeurd zijn ofwel om feiten waarbij het onderzoek op een dood spoor is beland.”

Felblauwe jas

Elke aflevering wordt tweemaal uitgezonden: op dinsdagavond en op zondagmiddag. “De herhaling is vaak korter dan de eerste uitzending omdat er na dinsdagavond al tips zijn binnengekomen die het onderzoek vooruit hebben geholpen. Als bijvoorbeeld iemand intussen geïdentificeerd is als vermoedelijke dader, mogen we die niet langer herkenbaar in beeld brengen. En het zou belachelijk zijn om hem onherkenbaar op te voeren. Daardoor moeten we de oorspronkelijke uitzending soms opnieuw monteren en inkorten. Al onze reportages staan ook op de website van VTM en op de site van de politie. Dat is de meest praktische manier”, aldus Faroek.

De in Sint-Truiden opgegroeide journalist besteedde vorig seizoen uitgebreid aandacht aan de moord op Sofie Muylle op het strand in Knokke. “Toen is nog maar eens gebleken hoe nuttig bewakingscamera’s zijn. Aan de hand van die beelden hebben we een oproep gedaan aan getuigen, mensen die in de buurt waren op het moment dat Sofie de bar verliet. Elf mensen waren op die beelden te zien en die hebben zich allemaal gemeld, op drie na. Zo konden potentiële verdachten worden uitgesloten. De beelden hebben ook naar de verdachte geleid: de man met de felblauwe jas, die nog op andere plekken was opgedoken. Die felblauwe jas viel op en ze zijn de beelden gaan linken.”

Paleis

Hoe Faroek in de krimi-journalistiek is terechtgekomen? “Bij VTM Nieuws was ik de eerste jaren generalist, zoals bijna iedereen die er begint. Op een heel vroege morgen werd ik uit mijn bed gebeld voor een roofmoord in Aalst, waarbij twee politiemensen werden doodgeschoten. Ik ben naar de plek gereden en heb een verslag gemaakt. De dag daarna was er een persconferentie en ik vond het boeiend om die zaak te blijven volgen. Toen wist ik: dit is iets dat mij ligt, al heb ik ook nog een tijdje ‘Royalty’ gedaan. Op zeker moment stond ik voor de keuze: het Justitiepaleis of het koninklijk paleis. Ik heb voor het Justitiepaleis gekozen, nu al dertien jaar geleden.” Intussen is hij ook de terreurspecialist van VTM Nieuws. “Als gerechtsverslaggever heb ik het proces rond Sharia4Belgium gevolgd en zo ben ik me ook in terrorisme gaan verdiepen.”

Verkrachting in Sint-Truiden

In de uitzending van vanavond worden zeven dossiers voorgesteld waarvan de verdachten allemaal door bewakingscamera’s werden gefilmd. Zoals de man die in Sint-Truiden het huis van een 83-jarige dame binnendrong en haar verkrachtte. De verdachte werd gefilmd toen hij in haar straat liep en wanneer hij weer wegliep. Er wordt een robottekening van hem getoond in de hoop de dader te kunnen vatten.

‘Faroek’, VTM, 22.55 uur; zondag herhaling om 13.45 uur