Nabestaanden slachtoffer dodelijk ongeval: “Voor de verzekering telt maar één ding: geld”

© mye

De vrachtwagenchauffeur die eind 2015 op de N49 in Maldegem het ongeval veroorzaakte dat het leven kostte aan Arseen Van Landschoot (92) riskeert een rijverbod van 18 maanden. De nabestaanden haalden tijdens de rechtszaak vooral hard uit naar verzekeringsgroep AXA.

Sander Luyten

De nabestaanden van Arseen Van Landschoot zijn boos. Uiteraard op de 27-jarige chauffeur uit Houthulst die in december 2015 op de expresweg het rode licht negeerde en de wagen van de bejaarde man (92) en zijn vrouw (88) in de flank greep. Het voertuig werd tegen een andere auto geslingerd en Arseen Van Landschoot overleed ter plaatse. Zijn vrouw raakte zwaargewond.

Maar nog bozer is de familie op verzekeringsgroep AXA. Dat bleek gisteren voor de politierechtbank waar de zaak behandeld werd. Volgens de dochter van Van Landschoot werkt AXA al van in het begin tegen. “Ze willen minder betalen omdat mijn moeder zich zogezegd niet volledig bewust was van de dood van mijn vader, maar dat klopt niet. Ik heb al die tijd aan haar ziekenbed gestaan en ben met haar naar het mortuarium geweest. Ze wist alles”, verklaarde de vrouw aan de rechter.

En daar hield de dochter het niet bij. “Voor die verzekeraar telt maar één ding: niet de man die het ongeval veroorzaakte of onze familie, maar het geld. Jammer voor AXA dat ze met mij te maken hebben. Ik heb al een advocaat onder de arm genomen en ga het hier niet bij laten.”

“Heel veel spijt”

Over de verantwoordelijkheid voor het ongeval was er gisteren opnieuw geen discussie. Het parket vorderde voor de vrachtwagenchauffeur een celstraf van drie maanden, een boete van 3.000 euro en een rijverbod van 18 maanden. De man moet ook zijn praktische, theoretische en psychologische proeven opnieuw afleggen. In tranen benadrukte de trucker dat hij heel veel spijt heeft van het ongeval, maar een echte verklaring gaf hij niet.

De advocaat van de vrachtwagenchauffeur probeerde de rechter ervan te overtuigen op 13 november geen rijverbod uit te spreken. “Het was een zware, maar ook een menselijke fout. Mijn cliënt is geen cowboy of losbol, maar een ernstig man. Er was ook geen alcohol in het spel. De wetgever laat u toe om geen effectief rijverbod op te leggen. Misschien volstaat een rijverbod in zijn vrije tijd? Dan kan hij zijn werk blijven uitoefenen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen