Graafwerker beetje te enthousiast: gevel beschadigd

© sdr

© sdr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

In de Kegelkaai is een stuk gevel van de nieuwbouw van De Nieuwe Haard naar beneden gekomen. De oorzaak is een graafmachine die een van de kabels over de straat raakte.

Stijn Delabie

Bijna exact een jaar geleden werd de nieuwbouw tussen de Wijnstraat en de Kegelkaai afgewerkt. Sociale huisvestingsmaatschappij De Nieuwe Haard realiseerde er veertien appartementen en een grote winkelruimte. Lang bleef het gebouw echter niet intact, want aan de kant van de Kegelkaai is een groot stuk van de gevel naar beneden gekomen.

Molenbeek

“Momenteel zijn de Kegelkaai en de Watermolenstraat afgesloten wegens dringende werken aan de overwelving van de Molenbeek”, legt schepen van Openbare Werken Tom Deputter (Open VLD) uit. “Er dreigde instortingsgevaar en in de Molenbeek was een groot betonblok aangetroffen dat het doorstromen van het water hinderde. We stelden een aannemer aan om het euvel te verhelpen. Alleen heeft hij tijdens de werken met een graafmachine een van de kabels geraakt, waar voor de Fiertel de vlaggen aan worden opgehangen. Blijkbaar was die zo goed bevestigd, dat de gevel helemaal is meegekomen.”

Verzekering

De schade zal vlot hersteld kunnen worden en het ongeluk zal geen invloed hebben op de duurtijd van de werken. Die zouden binnen twee weken afgerond moeten zijn. Maar de verschillende verzekeringsmaatschappijen zullen nog een flinke kluif aan de hele kwestie hebben. “Om te beginnen is onduidelijk wie voor het betonblok verantwoordelijk is”, zegt Deputter. “Het gaat om verschillende kubieke meters die met een boorhamer uitgebroken moesten worden. Geen sinecure in een beekbedding, die daarvoor met een zware en dure pompinstallatie helemaal drooggelegd moest worden. Men denkt aan de aannemer die de nu beschadigde nieuwbouw van De Nieuwe Haard realiseerde, maar daar is eigenlijk nog geen definitief uitsluitsel over. Daarbovenop komt nu de schade aan de gevel. Het wordt een hele klus om te bepalen wie waarvoor verantwoordelijk is en wie wat moet betalen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen