Ze was pas verhuisd en zag haar serviceflat al na één dag in vlammen opgaan

© fvv

De brand van zondagavond in de Tichelrei is per ongeluk veroorzaakt door een 74-jarige vrouw die pas één dag in haar serviceflat woonde. 65 senioren werden geëvacueerd, maar konden nog diezelfde avond terug naar thuis. De uitgebrande flat is onbewoonbaar verklaard. “De vrouw woont nu even in het rusthuis”, zegt directeur Johan Seeuws.

Tuly Salumu

LEES OOK: 65 bewoners serviceflat geëvacueerd na kamerbrand

Je appartement na één dag al in vlammen zien opgaan. Dat overkwam een 74-jarige bewoonster van Tichelhof, een gebouw met serviceflats. De vrouw was zaterdag verhuisd en wilde zondagavond omstreeks 19.45 uur een maaltijd opwarmen.

Maar die simpele handeling liep grondig fout. Toen de vrouw tijdens het koken even naar de badkamer verdween, vatte de keuken vuur. “Wat er precies is misgelopen, herinnert de bewoonster zich niet meer”, zegt Martin Seeuws, directeur van Tichelhof. Wellicht heeft een maaltijdverpakking vuur gevat door een hete kookplaat of microgolfoven.

Razendsnel

Het vuur verspreidde zich razendsnel. De vrouw werd uit haar appartement gered door een alerte buur, die rook van onder de deur zag komen. De gang vulde zich al snel met rook. “Dankzij onze brandmelders werd het medisch interventieplan meteen afgekondigd”, zegt Seeuws. “Ons personeel kreeg de brand zelf niet geblust. Gelukkig waren de hulpdiensten snel ter plaatse.”

© fvv

De bewoonster en een personeelslid werden na rookinhalatie preventief afgevoerd naar het ziekenhuis. 65 senioren werden geëvacueerd en ondergebracht in de cafetaria. “Die deed tijdelijk dienst als crisiscentrum”, zegt Seeuws.

Onbewoonbaar

Rond 22 uur kon iedereen alweer naar huis, behalve de bewoonster van het getroffen appartement. Haar flat is volledig uitgebrand en werd onbewoonbaar verklaard. “De vrouw is erg van slag”, aldus Seeuws. “Ze verblijft voorlopig in het rusthuis hiernaast. Midden oktober kan ze terugkeren.”

© if/vincent leroi

Voor Tichelhof is het al de tweede brand in een jaar tijd. In april vatte een flat op de derde verdieping vuur door een defecte dakventilator. Toen moesten 28 bewoners worden geëvacueerd. “Door onze brandwerende deuren geraakten de andere flats nooit beschadigd”, aldus Seeuws.

Goed opgevangen

Gisteren was de rust in de serviceflats helemaal teruggekeerd, al hielden twee agenten nog de wacht voor het uitgebrande appartement en hangt in het gebouw een sterke rooklucht.

“Het was efkes verschieten”, klonk het bij de senioren. “De gang zag helemaal zwart van de rook. Maar we zijn nooit echt bang geweest. We zijn heel goed opgevangen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen