België in top twintig van ‘meest ongezonde landen ter wereld’

België behoort tot de meest ongezonde landen in Europa en de wereld, althans volgens Clinic Compare, een Britse website die ziekenhuizen met elkaar vergelijkt. De grootste boosdoeners in ons land zijn tabak en alcohol.

red

Clinic Compare vergeleek de alcohol- en tabaksconsumptie en het bevolkingspercentage met obesitas in 179 landen en gebruikte daarvoor gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie, de CIA World Factbook en de World Lung Association. Op basis daarvan kreeg elk land een score die bepaalde welke bevolking de meest ongezonde levensstijl had.

Oost-Europa scoort het slechtst : Tsjechië staat op nummer één omdat 29.1 procent van de bevolking obees is, de gemiddelde Tsjech 13.7 liter pure alcohol per jaar drinkt en omdat het land op nummer 11 staat van landen waar het meest gerookt wordt. Maar ook Rusland, Slovenië, Wit-Rusland, Slovakije, Hongarije, Kroatië en Polen zitten in de top tien. De Verenigde Staten sluiten de top tien af omdat 35 procent van de bevolking hier kampt met obesitas, goed voor een negende plaats wereldwijd.

In West-Europa is België het donkerste vlekje, wat we volgens het rapport te danken hebben aan roken en drinken, want voor allebei staan we op zeven in de vergelijking. Volgens een recent rapport van de WHO is 86 procent van de doodsoorzaken in ons land te wijten aan de zogenaamde niet-overdraagbare ziekten, zoals kanker, hart-en vaatziekten, stoornissen van de luchtwegen, ...

Het gezondste land als het aankomt op drinken en obesitas is volgens dit rapport Afghanistan, waar alcohol verboden is en waar ook zeer weinig gerookt wordt. In Afrika behoren Malawi, Niger en Ethiopië tot de minst ongezonde landen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fit & Gezond