© Wim Hendrix

Blijft Rob Van de Velde dan toch aan als schepen? “Ik zie hem liefst van al de rit uitzitten”, zegt De Wever

Blijft Rob Van de Velde nu schepen in Antwerpen of niet? En als hij dan vertrekt, wanneer zal dat dan zijn? Die vragen circuleren in de Antwerpse politiek sinds het uitlekken eind juni van het geplande vertrek van de N-VA-schepen. Groen-fractieleider Wouter Van Besien legde de kwestie maandagavond op de gemeenteraad nog eens voor aan burgemeester Bart De Wever (N-VA) en werd er allerminst wijzer uit. “Ik weet het antwoord niet op uw vragen, maar liefst van al zie ik hem wel de volledige rit uitzitten.”

JoRo

Eind juni bracht deze krant in primeur uit dat Rob Van de Velde, in navolging van voormalig CD&V-schepen Philip Heylen, zijn functie in het stadsbestuur wil inruilen voor een in de privésector. Rond de timing bleef het toen nog vaag. “Ik denk dat ik pas tegen de zomer van volgend jaar zal vertrekken als schepen. Of ik Kamerlid blijf, is nog niet uitgemaakt. Maar het zou best kunnen dat ik in het federaal parlement de rit uitzit tot in 2019”, zei Van de Velde in juni in deze krant.

Omdat er in oktober 2018 al gemeenteraadsverkiezingen zijn werd er in juni nog vanuit gegaan dat er geen opvolger meer aangesteld zou worden, maar dat zijn bevoegdheden (ruimtelijke ordening, stadsontwikkeling, groen en erfgoed) verdeeld zouden worden onder de andere leden van het college.

Drie maanden verder wilde Wouter Van Besien (Groen) op de gemeenteraad weten hoe de vork nu precies aan de steel zit. “In het belang van de transparantie zou de gemeenteraad toch moeten weten wanneer de schepen vertrekt”, zo legde Van Besien burgemeester Bart De Wever voor.

© JHS

“Het antwoord op uw vraag of ik weet wanneer de schepen van plan is te vertrekken is simpel: ‘nee’, ik weet het niet”, zo was de burgemeester kort. De Wever liet wel uitschijnen dat hij schepen Van de Velde niet halsoverkop wil zien vertrekken en dat hij hem eigenlijk het liefst van al in zijn ambt wil zien tot aan de verkiezingen. “Ik heb hem gevraagd om alle dingen die hij in gang heeft gezet niet koud, maar warm over te dragen. En de schepen weet ook dat ik liefst van al heb dat hij de volledige rit uitzi. Lopende dossiers moeten goed worden afgewerkt en vervanging is wat mij betreft niet aan de orde”, aldus De Wever. “Maar van zodra ik meer weet, zal ik het u zeker laten weten.”

Wouter Van Besien had graag toch wat meer duidelijkheid gekregen van de burgemeester. “Ik vind dat u de Antwerpenaar niet langer voor de gek mag houden.”

Wordt ongetwijfeld vervolgd …

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraad