Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Op zoek naar verborgen parels!

Ze proeven duizenden flessen per jaar en reizen wijngaard na wijngaard af. Allemaal om hun klanten de mooiste wijnen te kunnen aanraden. Wie zou er geen wijninkoper bij een supermarkt willen zijn?

Op zoek naar verborgen parels!
Beeld Rossel

Elk jaar rond deze periode staan de wijnfolders van je super- of hypermarkt weer vol met de mooiste flessen. In lyrische woorden beschrijven de wijninkopers hun favoriete vondsten, zodat jij ze in blind vertrouwen kunt kopen. Maar hoe bepalen ze welke wijnen écht aan te bevelen zijn? Hoe vinden ze die verborgen parels die hun professionele smaakpapillen in vervoering brengen?

Je moet de wijnbouwer zelf zijn verhaal laten doen. Ook zo ontdek je plots een favoriete wijn.
Francis Lerminiaux, inkoper bij Carrefour

 “Gemiddeld organiseer ik twee of drie keer per week een wijnproeverij op kantoor”, zegt Francis Lerminiaux, die al tien jaar wijninkoper bij Carrefour is. “Het gaat dan om stalen die ik op een of andere beurs heb ontdekt en die ik opnieuw opvraag voor een bevestiging, of om nieuwe oogsten of bepaalde jaartallen te beoordelen. Soms gaan we ook specifiek op zoek naar een bepaalde wijn, bijvoorbeeld om ons assortiment uit te breiden.”

“De wijnsector is de hele tijd in beweging, dus we kijken constant uit naar de nieuwste trends. Een aantal keer per maand speur ik de Belgische markt af. Ik ga mijn licht opsteken bij de concurrenten, noteer welke wijnen het goed doen bij kelderbeheerders en welke trends de Belgische importeurs volgen.”

Wijngaarden ontdekken

Wijngaarden ontdekken

“Maar natuurlijk gaat er niets boven een gesprek ter plaatse om een wijn of de aanpak van een wijnbouwer goed te doorgronden”, zegt inkoper Lerminiaux van Carrefour. 

Ineens ben je niet meer met een degustatie bezig, maar stap je in een wereld van genot en openbaring.
Francis Lerminiaux, inkoper bij Carrefour

“Je moet de wijnbouwer zelf zijn verhaal laten doen. Ook zo ontdek je plots een favoriete wijn. Samen met Benoît Couderé, die in 2016 werd uitgeroepen tot beste sommelier van België en nu bij Carrefour inkoper is van wijnen buiten Frankrijk, heb ik vorig jaar talrijke appellations bezocht, op zoek naar favorieten voor onze wijnselectie”, vertelt Francis Lerminiaux. “Bordeaux stond verschillende keren in mijn agenda, maar ook de Rhônevallei, de Languedoc, de Sud-Ouest, de Elzas … Onze favorieten wijnen zijn onverwachte ontdekkingen die je helemaal in vervoering brengen. Het zijn flessen die je niet mag missen, met een unieke prijs-kwaliteitverhouding. Ineens ben je niet meer met een degustatie bezig, maar stap je in een wereld van genot en openbaring.”

Ontdek hier meerdere verborgen parels!

Wist je dat?

Iedereen is er bang voor: je ontkurkt een fles en ineens is hij er, de kurksmaak. Maar waar komt die smaak vandaan? In de meeste gevallen is de schuldige de zogeheten TCA-molecule, die ontstaat als bepaalde schimmels zich in de kurk hebben ontwikkeld. Het is een ongelooflijk krachtig stofje, want één gram ervan kan honderden miljoenen flessen ondrinkbaar maken! Om deze kurksmaak te vermijden, worden tegenwoordig ook synthetische kurken gebruikt. Bijvoorbeeld van Nomacorc, een Belgische uitvinding, of Diam, een soort composietkurken. 

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel