Patrick verkocht het familiebedrijf. “De moeilijkste beslissing van mijn leven!”
50% van de ondernemers laat zijn bedrijf liefst aan de kinderen over, zo blijkt uit een enquête in opdracht van Agentschap Innoveren & Ondernemen. Maar die zijn niet altijd vragende partij. Bruno D’hont nam vorig jaar het roer van zijn vader over, Patrick De Smet verkocht de familiezaak extern.
Bruno D’hont: “Mijn vader is de souffleur die nu en dan iets in mijn oor fluistert.”
Inkommatten: dat is de specialiteit van het Brugse familiebedrijf Verimpex. Bruno d’hondt nam anderhalf jaar geleden het roer van zijn vader over. “Om mij voor te bereiden, heb ik eerst andere horizonten verkend. Aan het Centrum voor Ondernemen van de Hogeschool Gent leerde ik creatieve businessplannen uitwerken, ik liet me testen in een assessment center en ik ging aan de slag bij een productiefirma om mijn leiderschapskwaliteiten aan te scherpen.” Doordat de markt snel veranderde, maakte Bruno de overstap naar het familiebedrijf iets vroeger dan gepland. Zonder interne ervaring, maar met een frisse kijk. “Gelukkig is mijn vader aan boord gebleven. Dertig jaar ervaring, dat neem je niet zomaar over. Ik teken de strategie uit en neem besluiten, maar wel in overleg met hem. Hij is de souffleur die nu en dan iets in mijn oor fluistert.” In het bedrijfsleven zijn bloedbanden belangrijk. Uit de enquête blijkt dat 1 op 2 ondernemers de zaak graag aan de kinderen zouden overlaten. 1 op 5 verwacht dit zelfs nadrukkelijk.
Patrick De Smet: “Ik denk dat mijn grootmoeder er zich mee zou kunnen verzoenen.”
Confiserie Elise was drie generaties in familiale handen. Eind 2016 verkocht Patrick De Smet het chocoladebedrijf. “De moeilijkste beslissing van mijn leven. Het bedrijf dankt zijn naam aan mijn grootmoeder Elisabeth Michiels, met wie ik altijd een goede band had. Maar er was geen opvolging meer. Dan kan je de zaak beter tijdig toevertrouwen aan iemand die van wanten weet.” Volgens de enquête zoekt 40% van de ondernemers een overnemer die het bedrijf ‘op zijn manier’ zal voortzetten. 36% is bezorgd over wat er met het personeel zou gebeuren. Net om die reden wilde Patrick het familiebedrijf niet aan een grote voedingsgroep verkopen, maar aan iemand van buiten de sector. Dat zou het personeel de beste garanties geven. De keuze viel op Yves Servotte. Na een loopbaan op directieniveau wilde die graag ondernemen. Yves Servotte: “Confiserie Elise is financieel gezond en ook operationeel loopt alles goed. Nu pakken we de logistieke keten aan. We doen mee aan het Cocoa Horizons-project en steunen zo de cacaoboerinnen in Ivoorkust. Onze chocolade moet niet alleen lekker zijn. Ook het verhaal erachter moet charmeren.” Patrick De Smet is een tevreden mens. “Ik denk dat mijn grootmoeder zich er ook mee zou kunnen verzoenen.”
Nu werken aan opvolging is werken aan de toekomst
Een bedrijf overlaten of overnemen doe je niet zomaar. Wil je er meer over weten? Tijdens de Week van de bedrijfsoverdracht (23/10 tot 27/10) volg je infosessies, krijg je advies van experts en ontmoet je andere ondernemers. Info op www.weekvandebedrijfsoverdracht.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Daarom is dit hét moment om een bedrijf over te nemen!
-
Een bedrijf overlaten of overnemen? Dit zijn jouw 5 hulplijnen
Dat er lijken uit de kast vallen: daar is 56% van de ondernemers bang voor bij een bedrijfsovername. Dit blijkt uit een enquête in opdracht van Agentschap Innoveren & Ondernemen. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Maak gebruik van de beschikbare hulplijnen. -
Isabelle Moussiaux moest de boeken neerleggen, maar ze zette wel eerst een gezonde kinderthee op de wereld
Isabelle Moussiaux gaf haar vaste job in de muziekindustrie op voor haar ondernemersdroom: een gezond en lekker alternatief voor frisdrank ontwikkelen. Het resultaat is MiniMarieTea: biologische kruidenthee voor de hele familie, in vier smaken en kleuren en zonder suiker en andere toevoegingen. Het merk doet het goed en blijft waarschijnlijk ook bestaan, maar haar bedrijf Happy Bags moest in maart wel de boeken neerleggen. Verslag van een avontuur dat vier jaren duurde. -
-
Regisseur Remy M. Ndow vlogt over hoe hij uit zijn eigen bedrijf gekickt werd en wat hij eruit leerde
-
De ideale checklist om te weten of je bedrijf klaar is voor een overname
Je bedrijf overlaten is een ingewikkeld proces waar een grondige voorbereiding aan vooraf gaat. Wil je de overname tot een succes maken, doe dan een doorlichting van je bedrijf met deze vijf tips van Jan Goemaere, adviseur bij Deloitte. -
Zo kan je bedrijf groeien door een overname: drie ondernemers laten in hun boeken kijken
Uit een recente enquête bij 424 ondernemers blijkt dat 43% van de ondervraagden een overname ziet als de ultieme kans om hun bedrijf te doen groeien. In één klap een fikse omzetstijging realiseren, er zijn slechtere redenen om een overname te overwegen. Drie ervaren overnemers uit heel verschillende sectoren vertellen hoe zij de overname tot een goed einde brachten. -
Leer ondernemen vanuit je luie zetel dankzij deze 7 Netflix-series
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
Ondernemer Jan Verlinden zet Belgische limonade opnieuw op de kaart met retrodrankje Ritchie
Met Ritchie herintroduceerde Jan Verlinden een vergeten Belgische traditie: limonade. De bevlogen ondernemer was ervan overtuigd dat zijn zoete drankje perfect thuishoort in het rijtje van wafels, chocolade en bier, en dus deed hij er alles aan om het oude bedrijf van zijn vader opnieuw op de kaart te zetten. -
“Zo snel een eigen brouwerij? Zelfs niet in mijn stoutste dromen!”