© Century 21

Steeds meer studenten kopen appartement

Veel studenten gaan met plezier op kot, maar daar lijkt verandering in te komen. Steeds vaker kopen ze een appartementje in plaats van een kot te huren.

neac

Vroeger was de gemiddelde student al lang tevreden met een kamertje waar hij of zij bij wijze van spreken enkel een matras in kwijt kon, maar de eisen van de studenten liggen tegenwoordig een stuk hoger. 1 op 10 studenten die normaal gezien een kot zouden huren, kopen tegenwoordig een klein, comfortabel appartement, zo blijkt uit een onderzoek van Century 21.

De gemiddelde huurprijs van een studentenkot bedraagt zo’n 350 euro. Maar studentenkoten die huurprijzen evenaren van 450 à 500 euro per maand zijn vandaag meer regel dan uitzondering. “Studenten stellen tegenwoordig almaar hogere eisen op het vlak van comfort, luxe en privacy. Ze verwachten een ruime kamer, incluis private toilet en douche, liefst ook een keuken, parkeermogelijkheid, en als het kan moet het ook energiezuinig zijn”, vertelt Isabelle Vermeir, operationeel directeur van Century 21. Die luxe en comfort zorgen ervoor dat de prijzen van koten steeds hoger worden.

Grote investeringen

Precies die hoge huurprijzen zorgen ervoor dat ouders en hun studerende kinderen almaar vaker aan het rekenen gaan. Ouders investeren meestal rond de 150.000 euro, al durft dat ook oplopen tot 300.000 euro. “Het is een investering waar de kinderen de eerste jaren gebruik van kunnen maken. Maar vaak zien we dat diezelfde kinderen er ook na hun studententijd nog een tijd blijven wonen. Juist omdat het meer is dan zomaar een kot”, aldus Vermeir.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer