Foto: Roel Burgler

Sporters drinken meer alcohol dan niet-sporters

Sporters zijn eerder geneigd om meer dan de aanbevolen hoeveelheid alcohol te drinken dan niet-sporters. Dat blijkt uit een nationaal onderzoek in Wales.

Het nationaal onderzoek toont aan dat 77 procent van de niet-sporters onder de aanbevolen hoeveelheid alcohol blijft, bij de mensen die minstens drie keer per week sporten, is dan slechts 58 procent. Volgens professor Britt Hallingberg van de universiteit van Cardiff kan men deze onderzoeksresultaten linken aan het sociale aspect van sport. 

"Sport helpt om sociale netwerken te creëren, jonge mensen maken vrienden door sport, daarna gaan ze samen uit. Daarbij weet je dat uitgaan en alcoholgebruik nu eenmaal hand in hand gaan”, aldus Hallingberg, die zich specialiseert in het bestuderen van de relatie tussen sport en alcohol. 

"Sportieve successen vaak gevierd met drank"

Carwyn Jones, professor in sportethiek aan de Cardiff Metropolitan University, zegt dat het niet bevorderlijk is dat sportieve successen vaak gevierd worden met drank.

Het is een vorm van ‘aanzien’ in de sport om veel te kunnen drinken

Carwyn Jones

"Het is een vorm van ‘aanzien’ in de sport om veel te kunnen drinken," zegt Jones. “Ondanks dat de professionele atleten fitter zijn, is het alcoholgebruik in topsport nog steeds problematisch. We hebben de problemen gezien bij stervoetballer Wayne Rooney of bij het rugbyteam All Blacks, waarbij de spelers als ze op stap mochten echt gingen binge-drinken.”

"Sport kan op deze manier de perceptie beïnvloeden dat alcoholgebruik aanvaardbaar, normaal en zelfs na te streven is.”

Maar een vergelijkend onderzoek toont dat in 14 van de 17 studies, die de link tussen alcohol en sport hebben bekeken, het beoefenen van sport bij jongeren het drug- en alcoholgebruik vermindert.

“Bierkratten op bus belangrijkste”

Voormalig stervoetballer Christian Roberts uit Wales, die erg lang heeft geworsteld met een alcoholverslaving, zegt dat de cultuur rond alcohol in de sport niet gezond was tijdens zijn professionele carrière. 

"Toen ik voetbalde, heerste er een sfeer dat de bierkratten het belangrijkste element waren om op de teambus te dragen tijdens een wedstrijd op verplaatsing. Ik droeg vaak die kratten.”

"Maar zoals generaties veranderen, is de sport ook veranderd. Niet enkel alcohol in de sport is het probleem,  maar eerder het alcoholgebruik in de samenleving. Dat is de uitdaging.”

"De sportwereld vertegenwoordigt de samenleving. Als we het alcoholgebruik in de samenleving kunnen uitdagen en verbeteren, zal het in de sport ook beter worden."

Resultaten

De nationale studie in Wales bij 10.000 mensen vond dat 31 procent van de ondervraagden de aanbevolen toegestane hoeveelheid alcohol overschreed.

Slechts 17 procent van de volwassenen zijn niet-drinkers, terwijl 15 procent aangeeft dat ze zware drinkers zijn.

Verder toont het onderzoek dat volwassenen die minstens drie keer per week sporten, meer kans hebben op een gezonde levensstijl dan diegenen die minder dan een keer per week sporten.

Ongeveer 45 procent van de mensen die regelmatig trainen, had een gezond gewicht, tegenover 35 procent van de mensen die minder aan sport deden.

Richtlijnen rond alcoholgebruik

Richtlijnen rond alcoholgebruik volgens de Druglijn:

-    Om de risico’s van alcoholgebruik te beperken, drink je het best niet meer dan 10 standaardglazen per week.

-    Wil je geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol. Als je wel alcohol drinkt, spreid je dit gebruik het best over meerdere dagen in de week en drink je een aantal dagen niet.

-    De richtlijnen zijn bedoeld voor mannen en vrouwen boven de 18 jaar. Jongeren onder de 18 jaar drinken het best geen alcohol. 

Meer info www.druglijn.be

Meest gelezen