Frank de Roo - Fotobureau de Roo

Artsen-specialisten willen geen maximumloon: “Gemiddelde specialist komt helemaal niet aan 9.500 euro netto per maand”

De Gentse professor huisartsengeneeskunde Jan De Maeseneer pleit aan de vooravond van zijn emeritaat voor een plafonnering van het loon van artsen-specialisten in ziekenhuizen. Die zouden volgens hem niet meer mogen verdienen dan de premier. De artsen-specialisten zelf vinden die suggestie maar niets, zo bleek nog maar eens in “De wereld vandaag” op Radio 1.

Met de regelmaat van de klok duikt het op: de discussie over de verloning van artsen-specialisten in ons land. Het weekblad Knack pakt deze week uit met een interview met professor huisartsengeneeskunde Jan De Maeseneer (UGent). Die pleit, aan de vooravond van zijn emeritaat, voor een plafonnering van het loon van artsen-specialisten in ziekenhuizen. Zij zouden volgens hem niet meer dan 9.500 euro netto per maand mogen verdienen. Niet meer dan de premier dus. Alleen, de artsen-specialisten zelf vinden zo’n suggestie maar niets, zo bleek nog maar eens in “De wereld vandaag” op Radio 1.

Voor alle duidelijkheid: De Maeseneer is ook voorstander van de geleidelijke invoering van de loondienst voor artsen-specialisten. Het huidige systeem van verloning werkt uitwassen in de hand, stelt hij. Artsen-specialisten worden betaald op basis van het aantal prestaties dat ze verrichten en sommigen onder hen zouden het aantal onderzoeken onnodig opdrijven om zo meer te kunnen verdienen, aldus De Maeseneer.

Ook de ziekenfondsen zijn voorstander van een hervorming van het betalingssysteem. Het zal de factuur van de gezondheidszorg alleen maar ten goede komen, klinkt het. Alleen de artsen-specialisten zelf vinden de ideeën van De Maeseneer maar niets, zo bleek nog maar eens in “De wereld vandaag” op Radio 1.

Inkomensspanning van 1 - 8

Professor Jan De Maeseneer zelf verduidelijkt zijn idee nog eens aan de telefoon vanuit het buitenland. “Ik stel vast dat er toch nog altijd grote inkomensverschillen zijn tussen sommige groepen specialisten en anderen en ook tussen huisartsen en specialisten. De inkomensspanning tussen de verschillende specialismen en de huisartsen loopt daardoor op tot een verhouding van 1 tot 8 en meer.” 

Met zijn voorstel, om een arts die met gemeenschapsgeld wordt betaald, niet meer te laten verdienen dan de premier (zowat 9.500 euro netto) zou die inkomensspanning verkleinen tot maximaal 1 tot 1,7.

Maar volgens Dr. Bart Dehaes van de Artsenvereniging van Vlaamse Specialisten (AVS) bedraagt die inkomensspanning in werkelijkheid helemaal geen 1 tot 8.

“De verschillen worden nu al gecorrigeerd binnen een ziekenhuis en zijn in werkelijkheid echt niet zo groot als De Maeseneer beweert. Sommige specialisten verdienen inderdaad een stuk meer, maar de “rijkere” specialismen dragen ook meer af aan het ziekenhuis. In mijn discipline (Dehaes is specialist nucleaire geneeskunde, red.) gaat 70 procent van mijn inkomsten naar het ziekenhuis, bij andere specialismen is dit maar 20 procent. Zo krijg je wel een nivellering van die bedragen.”

Appelen met peren vergelijken

Dehaes vindt het ook bizar om het loon van een arts te vergelijken met dat van een premier, of iemand anders.

“Het loon van een arts bevat veel meer dan de medische prestatie die hij levert. Een arts is mee betrokken bij het bestuur van het ziekenhuis, en net daardoor wordt het ziekenhuis beter geleid dan wanneer dat niet het geval zou zijn. Een arts louter betalen op basis van zijn medische prestaties en niet voor de andere zorgen die hij verleent, zou ertoe leiden dat we afglijden naar een geneeskunde die een gemiddelde wordt. Ik zou daar als patiënt niet zo gelukkig mee zijn.”

Rampen in het VK

De vergelijking met het Verenigd Koninkrijk wordt gemaakt, waar artsen die werken voor de openbare gezondheidszorg NHS gewoon in loondienst zijn. Geen aanrader, volgens Dehaes, want de artsen zijn er op geen enkele manier betrokken bij het management van het ziekenhuis. “Alle beslissingen, ook met verstrekkende medische gevolgen, worden genomen door niet-artsen. En dat heeft daar al tot rampen geleid.”

Die plafonnering van 9.500 euro per maand, blijft echter een delicaat onderwerp. “Ik denk niet dat de gemiddelde specialist in België meer verdient dan 9.500 euro netto. Je moet het hele plaatje bekijken. Wij zijn zelfstandigen, hebben dus geen pensioenopbouw. En onze carrière begint ook veel later. Je moet dus heel wat jaren inhalen wil je een voldoende beroepsinkomen krijgen. Als je dat alles in overweging neemt, dan is de huidige verloning volgens mij niet absurd hoog.”

Blijft de vraag waarom er niet meer loontransparantie is. Voor een buitenstaander blijft het moeilijk te begrijpen waarom er zulke verschillen bestaan in de verloning, niet alleen die van de artsen-specialisten onderling, maar ook die tussen huisartsen en specialisten en tussen de artsen in universitaire en die in de perifere ziekenhuizen.

Meest gelezen