België zakt drie plaatsen op competitiviteitsranking

© belga

België is gezakt naar plaats 20 op de jaarlijkse competitiviteitsranglijst van het Wereld Economisch Forum (WEF), drie plaatsen lager dan bij de vorige editie. Vooral het belastingregime en ‘restrictieve arbeidswetgeving’ kosten België punten.

Elk jaar lijst het WEF ruim 130 landen op volgens concurrentiekracht. Verschillende parameters worden in rekening gebracht: veiligheid, gezondheid, efficiëntie van de overheid, infrastructuur, belastingklimaat, onderwijs enzovoort. België zit al jaren tussen plaatsen 15 en 20.

De absolute toplanden op vlak van competitiviteit zijn Zwitserland, de Verenigde Staten en Singapore. Dichter bij huis scoren Nederland (4), Duitsland (5) en het Verenigd Koninkrijk (8) opvallend beter dan België. Frankrijk staat dan weer lager: 22ste.

België verliest al jaren vooral punten aan het fiscale beleid en de restrictieve arbeidsmarkt, al wegen die elementen dit jaar iets minder door in de score. Weegt wel zwaarder door deze keer: de kost aan ondernemingen van terrorisme. En voor de indicator overheidsschuld staat België maar 124ste op 137 landen.

Partner Content