Direct naar artikelinhoud
Koerden

Overweldigend 'ja' in referendum Iraakse Koerden

Koerden in het Iraakse Duhok komen op straat voor het referendum.Beeld REUTERS

De Iraaks-Koerdische leider Masoud Barzani heeft bekend gemaakt dat zijn landgenoten in het referendum over onafhankelijkheid gisteren 'ja' hebben gestemd. De volksraadpleging in het noorden van het land is maandag gehouden tegen de zin van de regering in Bagdad.

Barzani zei op tv alleen dat 'ja' heeft gewonnen en riep de centrale overheid op tot een "serieuze dialoog" in plaats van te dreigen met maatregelen tegen de regionale Koerdische regering. Irak is fel tegen de afscheiding en het uitroepen van een een volledig autonoom Koerdistan. Ook buurlanden Turkije en Iran, waar veel Koerden wonen, voelen daar niets voor.

Overweldigende meerderheid

"We zullen het heel moeilijk krijgen, maar uiteindelijk winnen we", reageerde Barzani. Hij riep de wereldmachten op "de wil van miljoenen mensen te respecteren." De Koerdische zender Rudaw meldde een overweldigende meerderheid voor onafhankelijkheid, mogelijk zelfs ruim 90 procent. De definitieve uitslag wordt woensdag verwacht.

Het referendum heeft overigens geen gevolgen voor de strijd tegen terreurgroep IS. De Koerdische milities blijven gewoon verder vechten, meldt een Belgische militair in de regio tegenover Radio 1.