© Photo News

Hij mag dan wel in Engeland spelen, Thibaut Courtois heeft zijn hart verloren aan Spanje. Vader Thierry geeft vijf redenen waarom zijn zoon een halve Spanjaard is

Drie seizoenen als huurling bij Atletico Madrid hebben Thibaut Courtois (25) veel meer opgebracht dan een karrenvracht aan prijzen. De nationale nummer één hield aan zijn passage in Madrid een onvoorwaardelijke liefde voor España over. Vanavond keert hij met Chelsea voor het eerst terug naar zijn vernieuwde, maar nog steeds geliefde Atleti. “Toen ik Madrid moest verlaten, weende ik een beetje. Eigenlijk voel ik me een halve Spanjaard.” En dat komt door deze redenen.

Guillaume Maebe

De Spaanse mentaliteit – en het eten – ligt hem

“De Spaanse manier van leven: daar hou ik gewoon heel erg van.” Thibaut Courtois in een interview na een jaartje Chelsea. Zijn Spaanse gewoontes waren toen nog niet veranderd en zijn dat nu nog steeds niet. Rustig de dag doorkomen, een siësta houden na de lunch en ’s avonds rijkelijk laat dineren. “Het is niet meer zo laat als toen hij in Spanje zat, maar als je het vergelijkt met ons in België eet Thibaut wel een pak later”, zegt vader Thierry Courtois. Voor dat diner zou Courtois het liefst zelfs elke avond terugvliegen naar Madrid om erin zijn favoriete restaurant Ten con Ten te tafelen. Langostinos al panko con alioli de aji – gepaneerde langoustines met look en chili – is een van zijn favoriete kostjes.

Hij spreekt vaker Spaans dan Frans

Courtois werd zowel in het Nederlands als het Frans opgevoed, maar daar merk je bij Chelsea weinig van. “Engels. En ook Spaans. Dat spreekt hij er zeker vaker dan Frans”, zegt Thierry Courtois. In Londen trekt Courtois graag op met de Spaanstalige bende. Azpilicueta, Fabregas, Pedro en daarvoor zijn gewezen ploegmakkers Luis en Costa. Dat kwam en komt zijn Spaans wel ten goede. Bovendien communiceert hij ook met zijn tweejarig dochtertje Adriana, die in Madrid woont, in het Spaans. “Hij spreekt zo vaak Spaans dat er zich soms grappige situaties durven voordoen”, weet zijn vader. “Zo durft Thibaut tijdens de interlandperiode in Franstalige interviews af en toe per ongeluk een Spaans woord uit te spreken.”

© AFP

TV? Doe maar een Spaanse zender

Komt daarbij dat Courtois ook tijdens zijn ontspanning in aanraking blijft komen met de Spaanse taal. Op TV kijkt hij de helft van de tijd naar Spaanse zenders. Niet om een favoriete soap te volgen, wel om via Canal+ het Spaanse voetbal met authentiek commentaar te beluisteren. Op de radio kiest hij dan weer voor Reggaeton of Electro Latino, opzwepende Spaanse muziek, niet toevallig leren kennen tijdens zijn periode in Madrid.

Zijn idool was altijd al een Spanjaard

Buffon en Van der Sar, met die twee doelmannen werd Courtois door zijn gestalte altijd mee vergeleken. De keeper zelf had echter een ander voorbeeld: Iker Casillas. “De meest speciale truitjes die ik in mijn carrière verzameld heb zijn die van Messi, Valdes en Casillas”, verklaarde Courtois ooit in ons voetbalmagazine Fan. “Hij was mijn idool. het was wat raar dat hij als doelman van Real plots mijn rivaal werd, maar respect is er altijd geweest. Toen ik hem in Porto terugzag (bij een Champions League-match in december 2015, nvdr.) vroeg hij zelfs hoe het was met mijn dochtertje.”

Zijn kinderen wonen er

Dat dochtertje – Adriana – kreeg ondertussen al het gezelschap van een broertje – Nicolás – en wonen in Madrid bij moeder Marta Dominguez. Courtois vormt geen koppel meer met Marta, maar dat neemt niet weg dat hij daarom niet met plezier afzakt naar Madrid om er zijn kinderen te zien. “Het zou best kunnen dat ik na mijn spelerscarrière in Madrid ga wonen”, vertelde Courtois zelfs ooit eens. “De laatste keer dat hij er op bezoek is geweest, was in augustus”, aldus Thierry Courtois. “Toen pikte hij er Adriana op om een weekje in Londen te spenderen. Door de drukke kalender in Engeland kan Thibaut niet zo vaak naar Spanje trekken, gelukkig dat er straks tijdens de interlandperiode ook een paar vrije dagen voorzien zijn.”

Of dat de Champions League-loting de familie Courtois gunstig gezind was. Atletico Madrid - Chelsea is er meer dan louter een voetbalmatch. “Het stadion is dan wel nieuw, maar verder zijn de mensen die bij Atletico werken bijna allemaal nog dezelfde”, zegt papa Courtois, die de match samen met zijn vrouw Gitte live in Wanda Metropolitano zal volgen. “Voor ons wordt het een kans om alle mensen van de club en onze vrienden nog eens op te zoeken. En om als grootouders onze kleinkinderen te zien.”