Parket spoorde reclamewagen van controversiële datingsite op en opent onderzoek voor aanzetten tot ontucht

© Getty Images

Brussels minister-president Rudi Vervoort verbiedt de controversiële datingsite ‘Rich Meet Beautiful’ om reclame te maken in heel het Brussels Gewest. Hij noemt de site in een persbericht niet bij naam, maar zegt niet te willen weten van “de smerige publiciteitscampagne die losbandigheid bij jongeren en prostitutie bij studenten bevordert onder het voorwendsel van het verhogen van de levensstandaard”. Het Brussels parket heeft ook een opsporingsonderzoek geopend voor aanzetten tot ontucht door een meerderjarige op een openbare plaats.

Guy Stevens

Over de campagne van de Noorse site Rich Meet Beautiful was de voorbije dagen heel wat te doen. Leuven legde een verbod op, net als verschillende Brusselse gemeenten. Brussels staatssecretaris Bianca Debaets kondigde dinsdag al aan dat ze een klacht tegen de datingsite indient, nu weert minister-president Vervoort de campagne dus van heel het grondgebied van het Brussels Gewest. Hij wil naar eigen zeggen de burgemeesters van de Brusselse gemeenten niet aan hun lot overlaten bij het aanpakken “van dergelijke ontoelaatbare praktijken”.

Vervoort zegt dat hij verontrust is door “de banalisering van zo’n fenomeen”. Daarom wil hij alle wettelijke middelen inzetten om de sugardatingcampagne ook op het internet aan te pakken. Het gewest staat in contact met de Brusselse procureur des Konings.

Met zijn campagne wil Rich Meet Beautiful studentes koppelen aan bijvoorbeeld oudere, welgestelde zakenmannen. De campagne richt zich op studenten tussen 18 en 26 jaar. Er werd al een klacht ingediend bij de Jury voor Ethische Praktijken, die de klacht volgende week dinsdag zal behandelen.

LEES OOK: Controversiële datingsite voor studenten ‘Rich meet beautiful’ niet welkom in Leuven

Het Brussels parket heeft de controversiële datingsite nu ook in het vizier. “Op initiatief van de Procureur des Konings is een proces-verbaal opgesteld naar aanleiding van de reclamecampagne. Het pv werd opgesteld voor feiten van “aanzetten tot ontucht door een meerderjarige op een openbare plaats”. Het onderzoek is erop gericht uit te maken of de reclamecampagne een strafrechtelijke inbreuk uitmaakt.”

De lokale politie heeft daarom het voertuig en de aanhangwagen waarop het reclamepaneel gemonteerd stond actief opgespoord. “In de loop van de avond en nacht werd zowel het voertuig als de aanhangwagen staande gehouden”, aldus het parket. “De chauffeur en de passagier werden geïdentificeerd. Zij zijn niet gekend bij de politiediensten en verleenden hun medewerking. Het onderzoek wordt verdergezet om na te gaan wie er precies verantwoordelijk is voor deze reclamecampagne. De reclameaffiche werd in beslag genomen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen