Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Sporten en hydrateren: zó maak je de juiste keuze

Goed gehydrateerd blijven is cruciaal voor je gezondheid. Dat geldt nog meer tijdens het sporten. Water is een onmisbare bondgenoot.

 Wist je dat een volwassene tot drie liter water per dag afscheidt? Het wordt geëlimineerd via onze urine, ademhaling en zweet. Dat verlies wordt weer aangevuld door de inname van voeding en water. Tijdens het sporten zweten we meer en moeten we dus ook meer water opnemen. Compenseren om niet uit te drogen is de boodschap.

SportBeeld Rossel

Wat zijn de risico’s van uitdroging?

Bij uitdroging neemt het water in je bloed af en versnelt het hartritme, wat een invloed heeft op je fysieke prestaties. Het verlies van 1 % van ons lichaamsgewicht aan vocht zou leiden tot een daling van de capaciteiten met 10 %. Daarnaast kunnen peesontstekingen en nierproblemen optreden. Verder draagt de hydratatie bij tot de regeling van je lichaamstemperatuur. Uitdroging kan zelfs resulteren in een thermische schok. 

Wanneer moeten we drinken?

 Zorg ervoor dat je drinkt voor, tijdens en na de inspanning. Vooraf, om goed gehydrateerd aan je inspanning te beginnen. Tijdens, en wacht vooral niet tot je dorst hebt: in dat geval is het al te laat, want het is een teken van lichaamsverzwakking. Er wordt aangeraden om regelmatig kleine hoeveelheden te drinken. Zo adviseren specialisten om elke 20 minuten ongeveer 200 ml water te drinken, anderen zeggen dan weer dat je beter om het kwartier drie slokken water drinkt. Tot slot moet je ook na de inspanning drinken, om vlot weer op krachten te komen.

Wat drinken we?

Bij een fysieke activiteit van een tot anderhalf uur is water je beste bondgenoot. Drink het bij voorkeur fris, maar nooit ijskoud om spijsverterings- en darmproblemen te vermijden. Natuurlijk mineraalwater wordt sterk aanbevolen, maar ook water verrijkt met suiker. Niet alleen de natuurlijke samenstelling van het water is immers belangrijk, maar ook de smaak. Verschillende studies wijzen uit dat een lekker drankje efficiënter is omdat je er makkelijker van drinkt. 

Water én limonade als bondgenoten

Water en limonades zijn onmisbaar in je sporttas. De verfrissende Spa Touch Of waters combineren de zuiverheid van het bruisend mineraalwater van Spa met een vleugje natuurlijke smaak (citroen, zwarte bessen, kokos, …) en zijn suikervrij, calorievrij en hebben geen kunstmatige additieven of zoetstoffen.

Ter afwisseling zijn er de bruisende en niet-bruisende Spa limonades – met nog meer smaak en een beetje suiker. De bruisende Spa Fruit limonades zijn samengesteld uit Spa water en zuiver fruitsap. Er bestaan zeven variëteiten van, en zij bevatten uitsluitend ingrediënten van natuurlijke oorsprong.

De niet-bruisende Spa DUO limonades verrassen met hun originele smaak en opmerkelijke smaakcombinaties – aardbei en watermeloen, gember en limoen, appel en dalandan, … – gecombineerd met zuiver Spa water. Alle ingrediënten zijn bovendien 100% natuurlijk en de limonades zijn caloriearm.

Een beetje afzien om fit te blijven mag, maar gun jezelf vooral ook een pleziertje!

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel