© Andrew Ostrovsky - creative.belgaimage.be

Microsoft gelooft sterk in de kwantumcomputer

Volgens Microsoft-topman Satya Nadella zal het niet lang duren eer de kwantumcomputer een feit is. Maar wat is de kwantumcomputer en wat maakt hem zo speciaal? Specialisten zijn ervan overtuigd dat hij de wereld zal veranderen.

Voor Microsoft-topman Satya Nadella is de kwantumcomputer geen sciencefiction meer. Meer nog, op dit moment zijn natuurkundigen, wiskundigen en computerwetenschappers van Microsoft bezig met de laatste stappen in de ontwikkelingen van de kwantumcomputer. Dat zei Nadella tijdens het Ignite-congres van het bedrijf in Florida. Volgens hem is de doorbraak rond de kwantumcomputer even groot als die van de gewone computer.

Zeg niet bits maar qubits

Grote uitdaging voor de ontwikkeling van die kwantumcomputer zijn de qubits. Die vormen de basis ervan en worden verkregen door elektronen onder extreem lage temperatuur te brengen. Geen gemakkelijke klus. De huidige computer, waarmee we allemaal werken, is gebaseerd op een binair systeem, 0 en 1 dus. Wanneer de pc een opdracht uitvoert, wordt telkens de keuze gemaakt: een 0 of een 1. De qubits werken anders. Bij een kwantumcomputer kiezen de qubits tegelijk voor 0 en 1. Die kan met andere woorden 2 berekeningen tegelijk doen, waardoor die veel sneller werkt.  

Niet alleen hardware moet aangepakt worden. De kwantumcomputer zal ook op een andere manier geprogrammeerd moeten worden. Hiervoor heeft Microsoft een nieuwe programmeertaal ontwikkeld die ontwikkelaars kunnen gebruiken om simulaties te doen. Deze simulaties zullen tegen het einde van dit jaar beschikbaar zijn.

Hoe pakt een computer een doolhof aan?

Een voorbeeld om dit bevattelijk te maken is een doolhof. De traditionele computer gaat, wanneer hij de opdracht krijgt om zijn weg te vinden in een doolhof, zelf elk mogelijke route apart analyseren om zo de juiste weg te bepalen. Een kwantumcomputer zal anders te werk gaan. Die zal de doolhof en alle mogelijke routes simultaan analyseren om zo tot een uitweg te komen.

Een ander voorbeeld: stel je hebt 5 bekers met 1 balletje onder beker 4. Onze huidige pc zal elk bekertje afzonderlijk bekijken om te zien of het balletje al dan niet eronder zit. De kwantumcomputer, met qubits die tegelijk 0 en 1 zijn, zal alle bekertjes tegelijk bekijken en snel tot de conclusie komen dat het balletje onder beker 4 zit.

Ongeziene toepassingen

Met zoveel rekenkracht is het moeilijk te voorspellen wat de kwantum­computer allemaal zal kunnen. Specialisten zijn ervan overtuigd dat deze computer heel veel zwaar rekenwerk zal vergemakkelijken. Ze gaan zelfs een stapje verder en beweren dat belangrijke thema's zoals hongersnood en klimaatopwarming aangepakt zullen kunnen worden dankzij toepassingen van de kwantumcomputer.

Maar dat is nog niet voor morgen. Feit is dat alle grote technologie­bedrijven zoals Google, Microsoft, IBM en zelfs Ali Baba miljarden investeren in het onderzoek rond kwantumcomputers. Allemaal willen ze de eerste zijn die met het eerste prototype zal uitpakken.

Meest gelezen