Direct naar artikelinhoud
Irak

Premier Irak dreigt Koerden te isoleren met een verbod op al het vluchtverkeer

Duizenden Koerden kwamen maandag op straat om het referendum over de onafhankelijkheid van Koerdistan te vieren.Beeld Photo News

De Iraakse premier Al-Abadi heeft de Koerdische leiders opgeroepen de uitslag van het omstreden referendum over onafhankelijkheid te annuleren. Doen ze dat niet, dan wordt de Koerdische regio in het noorden van land vanaf vrijdag afgesloten voor al het internationale luchtverkeer, zo dreigt Al-Abadi.

Diverse luchtvaartmaatschappijen hebben al toegezegd hun vluchten op luchthavens in Iraaks Koerdistan te zullen stoppen. Ze besloten hiertoe na het ultimatum van Al-Abadi aan de Koerden om het beheer over de luchthavens van Erbil en Sulaimaniyah over te dragen aan Bagdad. Gebeurt dit niet, dat worden vanaf vrijdag alle vluchten naar Iraaks Koerdistan verboden. Dit zal betekenen dat Iraaks-Koerdistan geïsoleerd wordt.

Egyptair en de Libanese luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines (MEA) gaven als eerste gehoor aan de eis van Bagdad. 'Ik zal de eenheid van Irak niet opgeven', verklaarde premier Al-Abadi. Hij noemde het referendum 'een historische en strategische fout' van de Koerdische leiders. De premier zei dat alleen humanitaire en urgente vluchten zullen worden toegelaten. Vanaf vrijdagmiddag moeten alle internationale vluchten worden opgeschort, aldus Bagdad.

De minister van Transport van de autonome Koerdische regio, Mawlood Bawa, noemt het een eventuele sluiting van het luchtruim buitenproportioneel. Hij zegt bereid te zijn tot onderhandelingen. Volgens Bawa brengt de maatregel van Bagdad ook de militaire vluchten in gevaar vanuit Erbil. Deze zijn voornamelijk gericht tegen IS-strijders.

'Ik zal de eenheid van Irak niet opgeven'
Iraaks premier Al-Abadi

MEA heeft dagelijks een vlucht op Erbil. De Iraaks-Koerdische leider Masoud Barzani maakte dinsdag bekend dat zijn landgenoten in het referendum over onafhankelijkheid 'ja' hadden gestemd. De volksraadpleging werd gehouden tegen de zin van de regering in Bagdad.

Uitslag

Barzani zei op tv alleen dat 'ja' had gewonnen, maar hij gaf geen cijfers. Hij riep de centrale overheid op tot een "serieuze dialoog" in plaats van te dreigen met maatregelen tegen de regionale Koerdische regering. De Koerdische zender Rudaw meldde een overweldigende meerderheid voor onafhankelijkheid, mogelijk zelfs ruim 90 procent. De definitieve uitslag wordt later vandaag verwacht.

Twitter bericht wordt geladen...

Irak is fel tegen de afscheiding en het uitroepen van een een volledig autonoom Koerdistan. Ook buurlanden Turkije en Iran, waar veel Koerden wonen, voelen daar niets voor. "We zullen het heel moeilijk krijgen, maar uiteindelijk winnen we", aldus Barzani. Hij riep de wereldmachten op "de wil van miljoenen mensen te respecteren".