Routineoperaties in UZ Leuven lopen fout af: drie patiënten blind aan één oog

© Shutterstock

Drie patiënten met oogproblemen ondergingen de afgelopen weken een operatie aan hun oog. Het betreft een zware ingreep die regelmatig uitgevoerd wordt. De patiënten werden om onverklaarbare reden echter plots blind aan hun geopereerde oog. “We zijn nu met man en macht aan het onderzoeken wat er fout is gelopen,” laat hoofdarts Johan Van Eldere weten aan Nieuwsblad.be. “We vermoeden dat er een toxische stof zat in één van de vloeistoffen die we gebruikt hebben.”

evg

Een glasvochtoperatie is nodig bij patiënten met een aantal aandoeningen aan het netvlies, zoals scheurtjes in het netvlies, littekenweefsel of gaatjes. De drie patiënten in kwestie ondergingen op 18 augustus en 1 september een dergelijke operatie aan hun oog in het UZ Leuven. Daarbij wordt het glasvocht in het oog vervangen door een vloeistof, gas of olie. Enkele weken na de ingreep zou hun zicht normaal gezien verbeterd moeten zijn. De patiënten werden echter plots blind aan het geopereerde oog.

Geen chirurgisch-technische fout

Het zou volgens arts Johan Van Eldere niet gaan om een chirurgisch-technische fout. Mogelijk zou er iets fout gelopen zijn bij de gebruikte vloeistoffen of geneesmiddelen tijdens de ingreep, maar alle pistes worden opengehouden. “Men bekijkt nu of er in één van de stoffen die gebruikt werden voor de verdoving of de inspuiting van het nieuwe glasvocht een toxische stof zat.”

Nog steeds oogoperaties in UZ Leuven

Ondertussen worden er nog steeds oogoperaties uitgevoerd in het UZ Leuven. “Maar hiervoor gebruiken we nieuwe loten vloeistoffen,” benadrukt Van Eldere. “We hebben alle loten verwijderd van alle vloeistoffen die we gebruikt hebben bij de operaties. We hebben onze veiligheidsprocedures nog extra verstrengd en onderzoeken momenteel de gebruikte vloeistoffen. Een team is hier al dagen fulltime mee bezig.”

Zijn de nieuwe vloeistoffen wel veilig?

Of die nieuwe loten wél veilig zijn kan de arts niet met 100 procent zekerheid zeggen. “Dergelijke vloeistoffen moeten strenge procedures ondergaan voor ze bij ons komen. Ook worden ze regelmatig gecontroleerd door de overheid. We kunnen echter nooit met absolute zekerheid zeggen dat er ook daar niets is misgegaan.”

Wat met andere ziekenhuizen?

Volgens Van Eldere worden diezelfde vloeistoffen ook gebruikt in andere ziekenhuizen in ons land. “Maar voorlopig zijn daar nog geen meldingen gemaakt van gelijkaardige voorvallen na een oogoperatie.”

De arts hoopt alleszins zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen verschaffen. “We zijn hier in het ziekenhuis allemaal uiteraard ook zwaar onder de indruk van de gebeurtenissen.” Tegelijkertijd benadrukt hij nog dat het ziekenhuis de laatste 15 jaar al 20.000 dergelijke operaties uitgevoerd heeft, zo’n 1.400 tal per jaar.

De betrokken patiënten werden al gecontacteerd door de dienst oogziekten en kunnen indien zij dat wensen verder medische, juridische en psychologische begeleiding krijgen vanuit UZ Leuven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen