© Shutterstock

Routineoperaties in UZ Leuven lopen fout af: drie patiënten blind aan één oog

Drie patiënten met oogproblemen ondergingen de afgelopen weken een operatie aan hun oog. Het gaat om een routine-ingreep die al vaak is uitgevoerd in het UZ Leuven. De patiënten werden om onverklaarbare reden echter plots blind aan hun geopereerde oog. Het ziekenhuis laat weten dat ze onmiddellijk maatregelen genomen hebben om gelijkaardige feiten te voorkomen. Het UZ Leuven zoekt nu naar de oorzaak van de plotse blindheid.

evg

De drie patiënten in kwestie ondergingen op 18 augustus en 1 september een glasvochtoperatie aan hun oog in het UZ Leuven. Daarbij wordt het glasvocht in het oog vervangen door een vloeistof, gas of olie. Enkele weken na de ingreep zou hun zicht normaal gezien verbeterd moeten zijn. De patiënten werden echter plots blind aan het geopereerde oog.

Het zou volgens het ziekenhuis niet gaan om een chirurgisch-technische fout. Mogelijke oorzaken zijn de gebruikte vloeistoffen of geneesmiddelen tijdens de ingreep, maar alle pistes worden opengehouden, laat men bij het UZ Leuven weten. Men bekijkt nu of er in één van de stoffen die gebruikt werden voor de verdoving of de inspuiting van het nieuwe glasvocht een toxische stof zat.

Aandoeningen aan netvlies

UZ Leuven heeft de laatste 15 jaar 20.000 dergelijke operaties uitgevoerd, een 1.400 tal per jaar. De ingreep is nodig bij patiënten met een aantal aandoeningen aan het netvlies, zoals scheurtjes in het netvlies, littekenweefsel of gaatjes.

De betrokken patiënten werden gecontacteerd door de dienst oogziekten en kunnen indien zij dat wensen verder medische, juridische en psychologische begeleiding krijgen vanuit UZ Leuven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER