Hoe kies je het drinkwater dat bij je past?
Om gezond te leven, drink je elke dag 1,5 tot 2 liter water. Bronwater, mineraalwater, plat of bruisend water, al dan niet gearomatiseerd. Wat kies je en vooral – wat vind je lekker?
Dokters en diëtisten zijn het erover eens: we moeten dagelijks voldoende water drinken. Maar hoe maak je de juiste keuze uit al het drinkbaar water dat ter beschikking is? Je hebt kraantjeswater, al dan niet gefilterd, maar ook bronwater en natuurlijk mineraalwater, plat of bruisend. De smaak varieert naargelang de minerale zouten die ze bevatten en de ondergrondse weg die ze afleggen.
Afhankelijk van het gebied waar je woont, bevat kraantjeswater meer of minder chloor om eventuele aanwezige bacteriën te doden. De kwaliteit van het kraantjeswater is sterk gereguleerd en ondergaat talloze gezondheidscontroles, het is dus veilig voor consumptie. Toch apprecieert niet iedereen de specifieke ‘bleekwater’-smaak.
Vergis je niet: bronwater is géén mineraalwater
Zoals de naam al zegt, is bronwater afkomstig uit diep gelegen bronnen. Om drinkbaar te zijn, moet het uit een gezonde bodemlaag worden gewonnen. In tegenstelling tot mineraalwater kan de samenstelling variëren. Een bepaald merk van bronwater kan waters van verschillende bronnen omvatten die niet altijd dezelfde minerale samenstelling hebben.
Natuurlijk mineraalwater, zoals dat van Spa, komt uit een omgeving die wordt beschermd tegen vervuiling. Het ondergaat géén chemische of microbiologische behandeling om te kunnen worden geconsumeerd. De natuur heeft immers reeds haar werk gedaan terwijl het water ondergronds tussen de rotsen sijpelde. Het water wordt onder optimale omstandigheden gebotteld om die zuiverheid te bewaren. In tegenstelling met bronwater verandert de minerale samenstelling nooit.
Alle mineraalwaters hebben goede eigenschappen
Een ander bijzonder kenmerk is dat mineraalwater plat of bruisend kan zijn. Koolzuurhoudende waters kunnen dat van nature zijn of door toevoeging van koolzuurgas na de winning. Het kooldioxide dat in natuurlijk bruisend water zoals Spa Finesse aanwezig is, verdwijnt tijdens de doortocht tussen de carbonaatrijke rotsen. In contact met het water ontsnapt het gas in de vorm van mooie, kleine belletjes. Plat of bruisend – alle mineraalwaters hebben dezelfde goede eigenschappen. De rest is een kwestie van smaak!
Smaken verschillen!
Smaak is doorslaggevend. Water drinken mag dan onontbeerlijk zijn, ook de smaak is belangrijk. Voedingsdeskundigen zijn formeel: drankjes die lekker smaken zijn efficiënter, omdat we ze liever drinken. Spa speelt daarop in door zijn assortiment uit te breiden met de gearomatiseerde waters Spa Touch Of: natuurlijk bruisende mineraalwaters zonder calorieën, suiker, kunstmatige additieven of zoetstoffen, met een subtiel vleugje smaak. Ze zijn heerlijk verfrissend en combineren al het goede van Spa water met een subtiel natuurlijk aroma – het volmaakte evenwicht tussen de noodzaak om te drinken en plezier! Er is voor elk wat wils: citroen, munt, appel, perzik, zwarte bes, pompelmoes en kokos. Je kunt ook afwisselen: drink bijvoorbeeld Spa Touch Of Lemon om je ’s morgens zachtjes wakker te maken, Spa Touch Of Blackcurrent of Mint om je lunch een fruitige toets te geven, en Spa Touch Of Coconut om je dorst te lessen na het sporten. Het juiste water kiezen, het is een hele kunst!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM12
Mazelen en kinkhoest in opmars: wat is er aan de hand? “Het is een killervirus voor kinderen”
-
PREMIUM
Het is nooit te laat om te stoppen met roken: “Dit is een minder bekend, maar erg belangrijk risico”
Herman Brusselmans (65) - boegbeeld van de antirookcampagne Stoptober - heeft zijn laatste sigaret gerookt. Een verstandige zet, want het risico op longkanker is 20 keer groter bij rokers. Wanneer is de schade onomkeerbaar? En wat is de beste methode om te stoppen? Toxicoloog Benoit Nemery (KU Leuven) legt uit: “Afhankelijk van de reden waarom je rookt, moet je ook op een andere manier stoppen.” -
AI ontdekt borstkanker vaker en sneller dan radiologen: “Goede samenwerking kan levens redden”
Kunstmatige intelligentie (AI) is beter in het screenen op borstkanker dan radiologen, blijkt uit een veelbelovend onderzoek. Hoe komt dat? En wat betekent dat voor vrouwen (met borstkanker)? Experts blikken optimistisch vooruit. “Maar artificiële intelligentie mag het werk van de radioloog niet volledig overnemen.” -
-
PREMIUM
“Neurofibromatose is weinig gekend, maar niet zo zeldzaam”: wat is deze huidziekte en kan je er iets aan doen?
-
PREMIUM
Iedereen een diagnose ADHD of autisme? 2 experts met tegengestelde visie: “We werken een handicap in de hand”
Diagnoses van leer- en gedragsstoornissen stijgen: een kind zónder label is bijna uniek. “De cijfers liggen inderdaad hoog. Ik begrijp de ongerustheid”, zegt orthopedagoge Ilse Noens, die vindt dat de diagnoses toch van belang zijn. Maar Wim Van den Broeck, ontwikkelingspsycholoog, ziet het anders. “De stempel zit de ontwikkeling van kinderen in de weg.” Hoe zit het nu? -
HLN Shop
Smakelijk eten voor een (h)eerlijke prijs: deze vier scherp geprijsde kookboeken tik je nu op de kop
Wil je je gasten trakteren op een heerlijke paasbrunch? Of heb je deze vakantie gewoon eindelijk tijd om terug meer ‘homemade’ aan je maaltijden toe te voegen in plaats van het noodgedwongen ‘kant-en-klaar’? Een kookboek komt dan wellicht goed van pas. HLN Shop ging op koopjesjacht en kwam terug met vier smakelijke titels voor een klein(er) prijsje. -
PREMIUM
Hot Marijke achterna: wie is (echt) gebaat bij een buikwandcorrectie en hoeveel betaal je ervoor?
-
PREMIUM
“Krentenbaard krijg je door een bacterie die we allemaal op onze huid dragen”: hoe voorkom en behandel je deze huidziekte?
-
PREMIUMMijn lijf mijn leven
“‘Mama, ga jij dood?’, vroeg mijn 5-jarige dochter plots”: Laurence vocht 13 jaar lang tegen eetstoornis
Laurence (33) voelde zich lange tijd niet goed in haar vel, en dat uitte zich door een eetstoornis die ze probeerde te verbergen. “Het leek alsof ik uit twee verschillende personen bestond”, vertelt ze. Want achter haar lachende masker ging dertien jaar lang een zware innerlijke strijd schuil. “Nadat mijn moeder me erop wees dat ik verdikt was, begon ik mijzelf uit te hongeren.” -
PREMIUM
Zo ontstaan en verzorg je littekens: “Dit heb je altijd geleerd, maar doe je beter niet”
Of ze nu het resultaat zijn van een ongeluk, een operatie of een wonde: bijna iedereen heeft littekens, maar niet ieder litteken is hetzelfde. Welke soorten bestaan er? Wat kan je doen om de vorming van een lelijker litteken te voorkomen? En welke behandelingen bestaan er? “Na anderhalf tot twee jaar drukt een litteken definitief zijn stempel op jouw huid”, onderlijnt dermatoloog Thomas Maselis. Hij zet de do’s en don’ts bij het verzorgen van littekens op een rij. -
Mijnenergie
Benzine, diesel of elektrisch: wat is de goedkoopste brandstof?