Direct naar artikelinhoud
Islamitische Staat

Doodverklaarde 'opvolger van Abaaoud' gevangen en ondervraagd in Irak

Doodverklaarde 'opvolger van Abaaoud' gevangen en ondervraagd in Irak
Beeld RV

De Belgische IS-terrorist Tarik Jadaoun (28) uit Verviers, alias 'Abu Hamza Al-Belgiki', is gevangengenomen nabij Mosoel en is nu in handen van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Daarmee worden eerdere berichten ontkracht als zou hij gesneuveld zijn. Jadaoun staat bekend als 'de nieuwe Abaaoud', de spilfiguur achter de aanslagen in Parijs.

en

Jadaoun, een van de belangrijkste Syriëstrijders uit ons land, zou na zijn gevangenneming in het grootste geheim zijn overgebracht naar een gebied dat onder controle staat van Koerdische strijders van de YPG. Hij werd er verhoord door Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Maar het is niet bekend of hij ook al verklaringen aflegde. 

Wat er nu met de krijgsgevangene gaat gebeuren, is niet duidelijk. Ons land heeft geen uitleveringsverdragen met Syrië of Irak, en voorlopig wijst niks erop dat hij effectief wordt uitgeleverd. Wellicht wordt hij als oorlogsmisdadiger in Irak berecht en riskeert hij de doodstraf.

Terreurvideo's

Jadaoun trok in 2014 naar Syrië om als jihadist te strijden in de burgeroorlog tegen Assad. Al snel dook hij op in terreurvideo's die zich tegen het Westen richtten. 

In februari 2015 postte IS een video waarin Jadaoun samen met Belgen Redwan Hajaoui en ex-militair Lotfi Aoumeur bedreigingen aan ons land uitten. En na de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel was Jadaoun te horen in een opeisingsvideo van IS.

Doodverklaard door IS

De Franse veiligheidsdiensten vreesden in mei dat Jadaoun naar Europa was teruggekeerd voor het beramen van een aanslag. Zijn naam stond op een gelekt intern opsporingsbericht.

Islamitische Staat spaarde intussen kosten noch moeite om berichten te versturen dat Jadaoun gesneuveld was. Terroristen doodverklaren in de hoop politie en inlichtingendiensten om de tuin te leiden is een beproefde strategie van IS. Zo liet ook Abdelhamid Abaaoud, die de aanslagen in Parijs in november 2015 coördineerde, zich al doodverklaren.  

In augustus van dit jaar meldden IS-bronnen dat Jadaoun gesneuveld was in de strijd om Mosoel. Op de sociale media van IS-aanhangers werd het bericht aanvankelijk nog tegengesproken. Maar ook daar werd hij later doodverklaard. Ten onrechte, zo blijkt nu.

Abdelhamid Abaaoud, die een centrale rol speelde bij de aanslagen in Parijs, liet zichzelf ook doodverklaren.Beeld ap