Effectentaks leidt tot nieuwe ruzie binnen regering

© Belga

Het Zomerakkoord staat op losse schroeven. Als N-VA blijft morrelen aan de effectentaks die daarin werd afgesproken, dreigt heel de deal als een kaartenhuisje in elkaar te storten. Daarvoor waarschuwde CD&V-vicepremier Kris Peeters gisteren. Na de zoveelste discussie moet premier Charles Michel vandaag orde op zaken stellen.

fem

Hoogspanning in de federale regering. Toegegeven, echt nieuw is het niet. Maar deze keer gaat het over een dossier waarover voor de zomer een akkoord was afgesloten: de effectentaks die CD&V binnenhaalde in ruil voor een hervorming van de vennootschapsbelasting die N-VA echt wou en een reeks blauwe verwezenlijkingen. Het moet zorgen voor de fiscale rechtvaardigheid waar de christendemocraten al zo lang op hamerden. Niet alleen de kleine man, maar ook de grote vermogens moeten een bijdrage leveren. Die bijdrage van 0,15 procent komt er vanaf volgend jaar op effectenrekeningen waarop meer dan 500.000 euro staat. Opbrengst: 254 miljoen.

Of die maatregel er ook helemaal komt, is nog de vraag. Sinds vorig weekend uit minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), het ene juridische bezwaar na het andere tegen de effectentaks. Het jaagt de CD&V-excellenties zodanig in de gordijnen dat ze gisteren op radio en tv hun ongenoegen uitten. Zelfs Vlaams viceminister-president Hilde Crevits moeide zich ermee. “Ministers zijn toch geen koorknapen? De minister van Financiën heeft zich achter het akkoord geschaard. Het is dan heel vreemd dat hij later zegt dat het niet zal lukken”, zei ze in Villa Politica.

Dreigement

Van Overtveldt verwacht dat de Raad van State de taks als discriminerend zal beschouwen omdat er op een rekening met 499.999 euro niets en op een met 500.000 euro wel meteen de volle pot moet worden betaald. Daarnaast vindt hij dat niet-beursgenoteerde aandelen niet onder de regeling mogen vallen. Samen met Open VLD vreest hij ervoor dat familiale bedrijven en bakkers en beenhouwers daarvan de dupe gaan worden. Probleem is echter dat de taks lang geen 254 miljoen meer opbrengt indien aan de bezwaren van Van Overtveldt wordt tegemoetgekomen.

CD&V-vicepremier Kris Peeters kreeg het er gisteren flink van op de heupen. Hoewel het kernkabinet vandaag het heikele dossier onder de loep neemt, trok hij gisteren toch naar Terzake om zijn ongenoegen te uiten. Akkoord is akkoord, liet hij verstaan. “Iedereen heeft dit met volheid van verstand beslist. In het Zomerakkoord zitten veel maatregelen. Als er een probleem is met één onderdeel, dan loop je het risico dat alles weer op tafel komt.” Het is een onverholen dreigement van Peeters dat N-VA moet stoppen om de effectentaks in vraag te stellen, want anders gaat ook de vennootschapsbelasting niet door. Het vertrouwen van CD&V in Van Overtveldt is onder het vriespunt gedaald. Hij moet die 254 miljoen binnenhalen. Punt, klinkt het daar. En hoewel Open VLD ook inhoudelijke bezwaren heeft tegen de taks, snappen de liberalen niet waarom N-VA alles in vraag blijft stellen.

Premier Michel moet vandaag de kastanjes uit het vuur halen en zijn Zomerakkoord redden.Hij floot Van Overtveldt afgelopen weekend al terug, maar ook nadien bleef de discussie woeden. Wil de premier vermijden dat de discussie over de vorm van vermogensbelasting zijn regering weer verlamt, dan zal hij snel een oplossing moeten uitdokteren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen