Direct naar artikelinhoud
Trump president

Lagere belastingen en vooral simpeler, maar Trump zwijgt over de miljarden die het land straks misloopt

President Trump tijdens een bezoek aan Indiana.Beeld AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren de contouren onthuld van een pakket belastingverlagingen waarvan volgens hem vooral de middeninkomens zullen profiteren. In plaats van zeven belastingschijven komen er drie, de belastingvrije voet wordt twee keer zo hoog en de vennootschapsbelasting gaat van 35 naar 20 procent. Dat zal in ieder geval leiden tot fors minder belastinginkomsten - en het is onduidelijk hoe de Republikeinen dat gat willen dichten.

"Zulke belastingverlagingen als waarover we nu praten, hebben we nog nooit gehad", zei Trump tijdens een bezoek aan Indiana. "We maken de belastingen simpel, gemakkelijk en eerlijk voor alle Amerikanen. Dit is een gelegenheid die we maar eens in een generatie hebben; en ik geloof dat je kunt zeggen dat het iets is waar ik heel goed in ben."

Trump hamerde erop dat hij geen centimeter zal toegeven als het gaat om de verlaging van de vennootschapsbelasting, waarmee hij de Amerikaanse economie een impuls wil geven. Zelf drong hij aan op een tarief van 15 procent, maar uiteindelijk legde hij zich neer bij een verlaging tot 20 procent. Daarnaast wil hij multinationals aanmoedigen hun buitenlandse winsten te repatriëren met een verlaagd belastingtarief.

Volgens het Committee for a Responsible Federal Budget zal het pakket 1.870 miljard euro aan belastingopbrengsten kosten

Het plan, dat nog verder moet worden uitgewerkt, is het resultaat van onderhandelingen tussen de Republikeinse leiders in het Congres en het Witte Huis. Volgens het Committee for a Responsible Federal Budget, een organisatie waarin zowel Republikeinen als Democraten zitten, zal het hele pakket 1.870 miljard euro aan belastingopbrengsten kosten.

Opvallend was dat de Freedom Caucus, een groep fiscale scherpslijpers in het Congres, enthousiast op de plannen reageerde, hoewel nog volstrekt onduidelijk is hoe de regering wil voorkomen dat er enorme begrotingstekorten ontstaan.

Voordelig voor rijken

De Democraten zijn bang dat de Republikeinen drastisch het mes willen zetten in de sociale voorzieningen om de belastingverlagingen te financieren. Volgens hen zijn de plannen vooral in het voordeel van de rijken. "Dit is een ontwerp dat de winkel weggeeft aan de rijksten en de rekening neerlegt bij de middenklasse", was het oordeel van Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump ontkent dat het plan vooral voordelig is voor de rijkste Amerikanen, zoals hijzelf. Hij wijst erop dat de middeninkomens erop vooruit gaan doordat de belastingvrije voet wordt verhoogd en de tarieven worden verlaagd. Verder is er ook een belastingvoordeel voor mensen met kinderen.

De Republikeinen sluiten niet uit dat er naast de drie tarieven - 12 procent, 25 procent en 35 procent - nog een tarief komt voor de allergrootste verdieners. Maar of die extra schijf er ook zal komen, is nog volstrekt onduidelijk.

'Death tax'

Volgens de Democraten zijn het juist de rijksten die profijt trekken, onder meer door het afschaffen van de erfbelasting, die door de Republikeinen steevast de 'death tax' wordt genoemd. "We gaan eindelijk een einde maken aan de vreselijk oneerlijke erfbelasting", zei Trump. Het afschaffen daarvan zou vooral in het voordeel zijn van de superrijken. Onder het huidige belastingstelsel moet alleen over nalatenschappen vanaf ongeveer vijf miljoen euro belasting worden betaald. In de praktijk geldt dat slechts voor 0,2 procent van de erfenissen.

Het afschaffen van de erfbelasting zou vooral in het voordeel zijn van de superrijken

Daarnaast willen de Republikeinen de 'alternative minimum tax' afschaffen, een regeling die bedoeld is om te voorkomen dat welvarende Amerikanen zoveel aftrekposten kunnen opvoeren, dat hun belastbare inkomen tot vrijwel nul wordt gereduceerd.