© Photo News

Regering bereikt akkoord over effectentaks: er verandert niets

De federale topministers hebben vanmiddag de knoop rond de effectentaks doorgehakt, maar dan alleen door de beslissing van het Zomerakkoord te bevestigen. Aan de effectentaks, een belasting van 0,15 procent voor beleggers die 500.000 euro of meer op een effectenrekening hebben staan, verandert voorlopig niets.

WWi

De taks zal alleen gelden voor kasbons, fondsen, beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde obligaties en de beursgenoteerde aandelen en warrants. Niet-beursgenoteerde aandelen blijven buiten schot, dus ook de aandelen in familiebedrijven.

De taks zal wel gelden vanaf de eerste euro, wat van bij het begin de bedoeling was. Wie 500.000 euro heeft belegd, betaalt dus 750 euro.

Vooral dat laatste zou een probleem kunnen worden. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) waarschuwde eerder dat de kans groot is dat de regeling sneuvelt bij de Raad van State. Hij zou discriminerend zijn.

Maar daar laat de federale regering zich nu niet door tegenhouden. Juridische problemen duiken hoe dan ook later op. Intussen dreigde de aanslepende discussie tussen Van Overtveldt en vicepremier Kris Peeters (CD&V) de resultaten van het Zomerakkoord te overschaduwen.

Peeters eiste dat de 254 miljoen aan rechtvaardige belastingen die tijdens het Zomerakkoord werden beslist, ook werden uitgevoerd. Van Overtveldt moest daarvoor zorgen, anders dreigden andere onderdelen van het akkoord ook dode letter te blijven, dus ook de hervorming van de vennootschapsbelasting waar Van Overtveldt al jaren voor ijvert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER