Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Dit moet je weten over Blade Runner 2049. En wij geven duotickets weg!

Baanbrekend, een cinematografisch meesterwerk, mind-blowing: de reacties van filmkenners die Blade Runner 2049 al zagen, liegen er niet om: de film is een mokerslag. Daar zit niet alleen de sterrencast voor iets tussen, maar ook de krachtprestatie van regisseur Denis Villeneuve. Maar wat is een Blade Runner eigenlijk? Vijf dingen die je moet weten voor je naar de Europese première gaat kijken! 

1. Wat is een Blade Runner?

Bij 'Blade Runner' denk je misschien automatisch aan de Zuid-Afrikaanse hardloper Oscar Pistorius die na een amputatie van zijn onderbenen met protheses sprint. Maar het is, zo blijkt uit de film, ook een personage dat jaagt op bionische mensen, ofwel robots die bijzonder veel menselijke trekjes vertonen – of zijn het mensen die verdacht veel robotachtige trekjes vertonen? Blade Runner 2049 zoomt in op de ethische en politieke gevolgen van het produceren en vermenigvuldigen van bionische mensen, in de film slavenarbeiders die aan mensen gehoorzamen. Brandend actueel dus, nu robots haast niet meer weg te denken zijn, denk aan geautomatiseerde huishoudhulp, maar ook aan seks- en zorgrobots. Tegelijk zijn ze ook een bron van angst, in onze verbeelding liggen zowel hoogtechnologische utopie als onderworpen dystopie binnen handbereik.

Als we de reacties van filmkenners die de film al zagen mogen geloven, overtreft Blade Runner 2049 alle verwachtingen.Beeld Sony Pictures

Menselijke ziel

Villeneuve moet gevoeld hebben dat hij met het script goud in handen had. Scenarist Michael Green: "Een van de thema's die we zeker aan bod wilden laten komen was levenskwaliteit. Hoewel mensen en hun bionische varianten zich op eenzelfde manier gedragen, hebben ze een totaal andere origine: de mens wordt geboren, de bionische mens wordt gecreëerd. Onze samenleving schat mensen hoger in dan robotachtigen, omdat geborenen een ziel hebben. Maar wat is de juiste definitie van een ziel en is die enkel en alleen menselijk?" Een hoop interessante vragen dus waarmee de makers aan de slag gingen.

Agent K jaagt op bionische mensen, zijn het robots die bijzonder veel menselijke trekjes vertonen of mensen die verdacht veel robotachtige trekjes vertonen?Beeld Sony Pictures

2. De grens tussen mens en robot wordt steeds waziger

Ook al is Blade Runner 2049 een sciencefictionfilm, het is bovenal een beklijvend menselijk drama dat lang zal nazinderen. Hoe meer de mens 'concurrentie' krijgt van bionische wezens en robots, hoe meer de mens geconfronteerd wordt met de vraag wat het fundamenteel betekent om mens te zijn. Dat is ook de vraag van waaruit de Frans-Canadese regisseur Denis Villeneuve vertrok. Rechercheur K, glansrol van Ryan Gosling, ontdekt in het jaar 2049 een lang verborgen geheim dat catastrofale gevolgen kan hebben voor de mensheid. Dit geheim zet K op een speurtocht naar de voormalige blade runner Rick Deckard (rol van Harrison Ford) die al dertig jaar vermist is.

De landschappen in de film doen vermoeden dat de aarde in 2049 nog meer aan erosie blootgesteld zal zijn.Beeld Sony Pictures

3. Regisseur Villeneuve is niet aan zijn proefstuk toe

De Frans-Canadese cineast Denis Villeneuve nam de zware taak op zich een vervolg te maken op de originele Blade Runner uit 1982. Een opdracht die hij met verve volbracht: hij breidt het universum van de eerste film uit tot ver buiten de lijnen van die film, zonder daarbij zijn eigen stijl te verliezen. In zijn Arrival (2016) bracht Villeneuve al de fabelachtige ontmoeting tussen mens en buitenaards leven in beeld, met knappe beelden van vreemde wezens en ongewone schepen. Als we de online reacties van filmkenners die Blade Runner 2049 al konden bekijken mogen geloven (baanbrekend, een sci-fi meesterwerk, mind-blowing en verbazingwekkend), overtreft hij met zijn nieuwste exploot alle verwachtingen.

Blade Runner 2049 is bovenal een erg menselijke film.Beeld Sony Pictures

Duistere wereld

Voor de rol van rechercheur K moest Villeneuve niet lang nadenken: "Niemand kan beter gestalte geven aan agent K dan Ryan Gosling. Hij is een acteur die een hele wereld van emoties kan uitdrukken door enkel en alleen zijn wenkbrauw te bewegen. Ik zocht een intelligente acteur die niet bevreesd is om zich in een duistere wereld te begeven. Gosling is de geknipte man." Dat Harrison Ford opnieuw Rick Deckard zou spelen, stond al vast voor er zelfs nog maar een script op tafel lag. Villeneuve herinnert zich nog goed hoe Ford reageerde toen hij hem belde: "Aan de telefoon klonk hij eerst sceptisch. Maar toen ik hem het script stuurde, belde hij mij: 'Ridley, dit is prachtig. Correctie: dit is het beste script dat ik ooit gelezen heb.'" Een vervolg op Blade Runner zonder Ford, zag Villeneuve niet gebeuren. "Het was een hele eer met Ford te mogen samenwerken, hij ligt als acteur aan de basis van mijn liefde voor cinema. Ik had er behoorlijk wat zenuwen voor om mijn jeugdheld instructies te moeten geven op de set, maar Harrison brak het ijs door zijn generositeit en nederigheid." 

Ryan Gosling is volgens regisseur Denis Villeneuve de geknipte man om agent K te spelen.Beeld Sony Pictures

4. Sterrencast doet Blade Runner 2049 duizelen

Klasbakken Ryan Gosling en Harrison Ford mogen dan de sterren van de apocalyptische hemel acteren, ze doen dit niet alleen. De Amerikaanse Robin Wright, die je kent als Claire Underwood uit Netflix-bommetje House of Cards, kruipt in de rol van Lt. Joshi, de baas van rechercheur K. Ook de Amerikaanse acteur en zanger/gitarist van rockband Thirty Seconds to Mars Jared Leto (Dallas Buyers Club, Suicide Squad) laat zich in de sci-fi-parel van zijn beste kant zien als de blinde slechterik Niander Wallace die bionische mensen creëert.

Harrison Ford, als voormalige blade runner Rick Deckard, is een jeugdheld van de regisseur.Beeld Sony Pictures

Zeven kilo spierweefsel

De Cubaanse Ana de Armas, die je kon zien schitteren in misdaadkomedie War Dogs, speelt het mysterieuze liefje van rechercheur K. Daarnaast is er ook voor onze Nederlandse buurvrouwen Sylvia Hoeks en Sallie Harmsen een glansrol weggelegd; Hoeks moest naar verluidt voor haar rol van Luv – de grootste vrouwelijke rol in de film – zo'n zeven kilo kweken aan spierweefsel. Ze speelt een bionisch wezen dat door Wallace werd gecreëerd, ze helpt hem de wereld te veroveren en zal daarbij voor haar baas (en geestelijke vader) tot het uiterste gaan.

Jared Leto kruipt in de huid van de blinde slechterik Niander Wallace die bionische mensen creëert.Beeld Sony Pictures

5. Je hoeft de 'eerste' Blade Runner niet gezien te hebben

Blade Runner 2049 mag dan het langverwachte vervolg zijn op sci-fi-klassieker Blade Runner (1982) van Ridley Scott, je hoeft de oorspronkelijke film niet per se gezien te hebben om voluit te kunnen genieten. "Als je de eerste film niet gezien hebt, zal je het verhaal toch probleemloos kunnen begrijpen", benadrukt producer Cynthia Sikes Yorkin. "De manier waarop het verhaal geschreven en vervolgens in beeld gebracht werd, zal je zonder twijfel in het verhaal zuigen zonder dat je daarbij precies moet weten wat er in 1982 gebeurde."

Aan futuristische hoogstandjes geen gebrek in Blade Runner 2049.Beeld Sony Pictures

Zegen van Ridley Scott

Denis Villeneuve had slechts één voorwaarde voor hij begon met draaien: Ridley Scott moest zijn zegen geven. Dat bleek geen probleem: "Ridley zei exact wat ik wilde horen", aldus een blije Villeneuve. "Ik kreeg de volledige vrijheid, maar als het nodig zou zijn, mocht ik hem altijd bellen. Hij zou altijd voor me klaarstaan. Daar heb ik gretig gebruik van gemaakt, ik zal hem hier altijd dankbaar voor zijn." Hoe futuristisch en apocalyptisch Blade Runner 2049 ook mag lijken, de cineast benadrukt dat zijn film bovenal zeer menselijk is. "Voor mij is Blade Runner 2049 een liefdesbrief aan Blade Runner. Alle artiesten, van acteurs over scenaristen en kostuummakers tot visagisten, waren diep geïnspireerd door Ridleys visie bij het maken van deze film, dat voelde ik duidelijk. Het verhaal focust niet op technologie, zoals je misschien zou denken, maar op de mens. Op jij en ik, dus. Dat is wat deze film zo krachtig maakt. Ik hoop dat de weg die rechercheur K aflegt jullie zal ontroeren."

WIN! We geven 10 duotickets weg voor de Europese première in de IMAX-zaal van Kinepolis Brussel, voorafgaand door een duizelingwekkend ontbijt.

Speel mee via deze link.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel