Direct naar artikelinhoud
wetenschap

"'Chemische chirurgie' verwijdert erfelijke bloedziekte uit embryo's"

3d render of DNA on blue backgroundBeeld thinkstock

Chinese onderzoekers zijn er voor het eerst in geslaagd om het dna van menselijke embryo's te herstellen door middel van "chemische chirurgie". Dat heeft het onderzoeksteam bevestigd aan de BBC.

Met de aanpassingen die ze deden, wilden ze de erfelijke bloedafwijking beta-thalassemia genezen bij embryo's die in het lab gecreëerd werden. Het onderzoeksteam hoopt dat de techniek in de toekomst ook andere genetische ziektes kan doen verdwijnen. 

Bij de techniek worden de vier basisbestanddelen van dna - adenine (A), cytosine (C), guanine (G) en thymine (T) - aangepast. Beta-thalassemia wordt veroorzaakt door een enkele mutatie in de genetische code. De onderzoekers spoorden die fout op en veranderden een G in een A. Daarmee werd het embryo van de ziekte verlost. 

"We zijn de eersten om te tonen dat genetische ziekten in het menselijk embryo opgelost kunnen worden met zo'n corrigerende techniek", vertelt Junjiu Hang, een van de onderzoekers, aan de BBC.

Met deze doorbraak menen de onderzoekers dat er nieuwe pistes mogelijk worden om patiënten te behandelen, maar ook te voorkomen dat baby's geboren worden met bloedafwijking of andere erfelijke ziektes. 

Het experiment werd uitgevoerd op weefsel van een patiënt met de ziekte, en in gekloonde menselijke embryo's.