Direct naar artikelinhoud
Gent

Gentse club Decadance vecht met succes sluiting aan

Gentse club Decadance vecht met succes sluiting aan
Beeld Sara De Graeve

De Gentse club Decadance mag alsnog de deuren openhouden, nadat eigenaar Bart De Kegel met succes een zaak aanspande tegen de stad Gent. Die wilde de deuren van de bekende club sluiten, nadat er herhaaldelijk inbreuken op de drugswet werden vastgesteld.

De Raad van State heeft in kort geding beslist dat de bekende Gentse club Decadance de deuren mag openhouden. Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) wilde de club in de uitgaansbuurt Overpoort tijdelijk sluiten na een aanslepende drugsproblematiek, maar Decadance-uitbater Bart De Kegel trok naar de rechtbank om die sluiting aan te vechten – met succes.

Op 13 september had het Gentse stadsbestuur besloten om de bekende club in de Overpoortstraat gedurende tien weken te sluiten, na “herhaaldelijke zwaarwichtige inbreuken op de drugswetgeving”.

Stad Gent lijstte een tiental feiten op, die werden vastgesteld bij verschillende controles van Decadance tussen oktober 2016 en juni 2017. Volgens de politie worden in de club drugs, gaande van cannabis over xtc tot cocaïne en heroïne, zowel openlijk gebruikt als verhandeld, zonder dat het personeel of de eigenaars ingrijpen. Volgens het stadsbestuur zorgt die overlast voor een “onmiddellijke bedreiging voor de openbare rust en veiligheid op de openbare weg rondom de zaak.”

Een sluiting van tien weken zou de doodsteek betekenen, stelt De Kegel. “Geen enkel gezond bedrijf kan zo een lange periode zonder kleerscheuren overbruggen. Een 13-tal mensen die een loon krijgen vanuit mijn zaak zullen plots zonder inkomen vallen”, schreef hij in een open brief aan Termont.

Het Gentse stadsbestuur besloot om Decadance gedurende tien weken te sluiten, na herhaaldelijke zwaarwichtige inbreuken op de drugswetgeving

In een schriftelijk verweer had De Kegel maatregelen voorgesteld om het drugsprobleem in Decadance in te perken, met extra personeel op het terras en walkie-talkies voor de werknemers om sneller problemen te kunnen communiceren, maar dat mocht niet baten. De stad verwijt De Kegel dat hij “als zaakvoerder niet de nodige stappen heeft ondernomen” om “het druggebruik en –trafiek definitief te weren uit uw zaak, ondanks het feit dat u wel degelijk op de hoogte bent van de situatie.”

Volgens de uitbater heeft de politie nooit pv’s opgemaakt van de feiten die het stadsbestuur aanhaalt. Bovendien zouden veel van die feiten door De Kegel zélf zijn aangebracht. “Het is bijna altijd op onze vraag geweest dat de politie is langsgeweest om dealers op te pakken. Een keer hebben we zelfs na 45 minuten wachten een tweede maal gebeld voor een dealer die we betrapt hadden en werd me gezegd dat dit geen prioriteit was, en dat we die persoon moesten laten gaan. Ik heb toen de commissaris van wacht gebeld om te melden dat ik dit een verkeerd signaal vond en ik heb erop aangedrongen om toch langs te komen, wat uiteindelijk dan wel gebeurd is.”

Kwaliteitslabel

De Raad van State had wel oren naar die uitleg. Volgens het vonnis was de motivering van de stad in haar besluit onvoldoende, omdat niet kan worden aangetoond dat de maatregelen die Decadance neemt onvoldoende zijn, en omdat in de helft van de vaststellingen de uitbater niet op de hoogte werd gebracht.

'De drugscoördinator is altijd tevreden geweest. Decadance stond zelfs op het punt om een kwaliteitslabel te krijgen'
Advocaat Tom De Sutter

"Het besluit om de zaak te sluiten kwam hard aan, omdat mijn cliënt en zijn personeel wel maatregelen nemen tegen het druggebruik en de drughandel in Decadance”, stelt De Kegels advocaat Tom De Sutter in een reactie aan De Morgen. “In de helft van de vaststellingen hebben ze zelf de politie gebeld. Het is zuur als dat tegen je wordt gebruikt. Zo geeft de stad bijna impliciet het signaal dat je de politie beter niet belt wanneer je een gebruiker of een dealer betrapt. En in de andere helft van de gevallen heeft de stad mijn cliënt daar nooit op aangesproken. Dan kun je niet aanvoeren dat hij onvoldoende maatregelen neemt."

Bovendien is de stad nooit ingegaan op de vraag welke maatregelen wel genomen moeten worden, gaat De Sutter verder. “De Raad van State vond het verweer van de stad kennelijk onvoldoende om zo'n sluiting te rechtvaardigen. Zeker als je bedenkt dat er nooit eerder maatregelen zijn getroffen tegen Decadance, en dat de drugscoördinator altijd tevreden is geweest. Decadance stond zelfs op het punt om een kwaliteitslabel te krijgen."

'Ik heb tijdens de 11 jaar dat ik burgemeester ben nog nooit een dossier gehad dat zo goed gevuld was met flagrante overtredingen'
Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a)

Donderdagavond had de club alvast de deuren weer geopend. “Het komt er nu op aan om zo snel mogelijk met de stad samen te zitten, om de goede verstandhouding te herstellen”, aldus De Sutter. 

Burgemeester Termont reageerde vandaag wel erg teleurgesteld op het vonnis. "Ik heb tijdens de 11 jaar dat ik burgemeester ben nog nooit een dossier gehad dat zo goed gevuld was met flagrante overtredingen", zegt Termont tegen persagentschap Belga. "De politie heeft meer dan 18 feiten vastgesteld. Als dat niet voldoende is om jongeren te beschermen tegen dealers, stel ik mij vragen over de toekomst van de maatschappij."