Boliviaanse minister ‘doodgeslagen nadat hij ontvoerd werd door stakende mijnwerkers’

Viceminister Rodolfo Illanes © REUTERS

De Boliviaanse viceminister voor Binnenlandse Zaken is om het leven gekomen nadat hij ontvoerd werd door stakende mijnwerkers. Dat heeft de Boliviaanse regering bekendgemaakt.

Volgens de geruchten bracht Rodolfo Illanes een bezoek aan de arbeiders in La Paz om een dialoog aan te gaan, toen hij samen met zijn bodyguard ontvoerd werd.

Als gevolg daarvan werden zo’n 100 mensen gearresteerd en de mijnwerkersstaking is deze week gewelddadig geworden. Twee protesteerders lieten het leven en enkele agenten raakten gewond. Dat meldt de Britse krant The Independent.

‘Mijn familie kan rustig blijven’

Volgens officiële bronnen werd Illanes donderdagochtend gegijzeld door de mijnwerkers. Rond de middag tweette de viceminister nog: ‘Mijn gezondheid is prima, mijn familie kan rustig blijven.’ Er waren namelijk geruchten dat hij hartproblemen had.

Volgens de Boliviaanse minister van Defensie Reymi Ferreira stierf Illanes diezelfde avond rond 6 uur en waren er geruchten dat hij gemarteld werd. In een emotionele uitzending verklaarde Ferreira aan een lokale zender dat Illanes ‘zwaar geslagen’ was. Zijn bodyguard zou ontsnapt kunnen zijn en herstelt in een ziekenhuis.

‘Deze misdaad zal niet ongestraft blijven’, Aldus Fereirra. Ook minister Carlos Romero omschreef de moord als ‘laf en brutaal’.

De mijnwerkers in Bolivia vragen met hun protest dat enkele wetten aangepast worden. Woensdag kwamen twee mijnwerkers om het leven nadat de politie schoten had afgevuurd. Volgens de regering raakten 17 agenten gewond tijdens de opstanden.

De Nationale Federatie van Mijnwerkerscoöperatieven van Bolivia, ooit een sterke bondgenoot van president Evo Morales, begonnen hun protest nadat onderhandelingen over de mijnwerkerswetgeving stuk liepen. (NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content