Direct naar artikelinhoud
voetbal

Tijd voor duidelijke tactiek: puinruimen bij Anderlecht in vier stappen

Teleurgestelde gezichten bij Anderlecht, na de verloren Champions League-wedstrijd tegen Celtic.Beeld Photo News

Een puinhoop was Anderlecht tegen Celtic. Gelukkig kan toekomstig trainer Hein Vanhaezebrouck met hamer en beitel uit de voeten. Dit zijn de vier voornaamste werkpunten.

1. Sterkhouders opnieuw in vorm krijgen

38 miljoen euro. Dat is het prijskaartje dat manager Herman Van Holsbeeck afgelopen zomer rond de nek van Leander Dendoncker hing. Er waren immers zijn fantastische parcours in Europa, zijn status als Rode Duivel en zijn unieke profiel, gecombineerd met zijn leeftijd (22). Kortom: die naar Belgische normen waanzinnige som was zowaar nog te verdedigen ook. Vandaag is díe Dendoncker onherkenbaar, zo 'bewees' hij tegen Celtic op een weliswaar voor hem ongewone positie centraal achterin. Hopeloos uit vorm.

Middenvelder Leander Dendoncker bleek tegen Celtic hopeloos uit vorm.Beeld Photo News

En hij is niet de enige. Lukasz Teodorczyk zit dit seizoen nog maar aan twee doelpunten, Sofiane Hanni wervelt niet meer als weleer, aanwinsten Sven Kums en Henry Onyekuru zijn op zoek naar zichzelf en Uros Spajic verdedigt veelal te ongecontroleerd - hij heeft veel overtredingen nodig. Allen sterkhouders die onder hun gebruikelijke niveau blijven, wat maakt dat RSCA als collectief ontgoochelt.

De sterkhouders blijven onder hun gebruikelijke niveau blijven, wat maakt dat RSCA als collectief ontgoochelt

Aan Vanhaezebrouck, die veelal goed aanvoelt wanneer hij moet zalven of slaan, om opnieuw vertrouwen in het elftal te pompen.

2. Tactisch houvast aanbieden

René Weiler achtte het opportuun om, na een halve training, met vijf achterin te spelen op bezoek bij Bayern München. Onder kamikazepiloot Nicolás Frutos werd het zowaar nog warriger. Tegen Westerlo opteerde hij voor een driemansdefensie, tegen Waasland-Beveren was er een klassieke 4-3-3 en tegen Celtic koos hij voor vijf verdedigers. Alsof dat voortdurende gewissel niet erg genoeg was, kwam daarbij dat paars-wit amper trainde op offensieve patronen. Het grote niks.

Vanhaezebrouck staat wel voor een duidelijk tactisch discours. Bij AA Gent speelde hij meestal in een 3-4-3-opstelling, met daarin op het oefenveld ingedrilde loop- en richtlijnen. Met het huidige spelerspotentieel lijkt die formatie ook bij paars-wit mogelijk.

Als er iets is dat Anderlecht op dit moment kan gebruiken, dan zijn het wel die automatismen

Daarnaast besteedt Vanhaezebrouck - net als Frutos, maar in tegenstelling tot Weiler - veel aandacht aan de standaardfases. Het stelt voetballers in staat om, zelfs als het wat minder loopt, terug te vallen op automatismen. En als er iets is dat Anderlecht op dit moment kan gebruiken, dan zijn het wel die automatismen.

3. Gezonde agressiviteit kweken

Misschien wel de moeilijkste opdracht voor Vanhaezebrouck. Weiler creëerde bewust een kern die nauwelijks emotionele of rationele betrokkenheid toont - er zitten weinig grote persoonlijkheden in de kleedkamer. Er heerst berusting, tot irritatie van de warmbloedige Frutos, die het vuur op en naast het veld wilde aanwakkeren.

Vanhaezebrouck heeft de reputatie zijn teams wel gezond agressief aan de aftrap te kunnen krijgen, zijn speeches zijn sterk

Dat lukte evenwel slechts gedeeltelijk. Dit is een groep die volgevreten is na de titel en vanuit zichzelf weinig ambitie heeft. Dat stralen de spelers ook uit - remember Celtic. En als het al niet in de Champions League gaat, hoe moet het dan op bezoek bij pakweg Moeskroen of STVV?

Vanhaezebrouck heeft de reputatie zijn teams wel gezond agressief aan de aftrap te kunnen krijgen, zijn speeches zijn sterk. Wat de spelers voorts op scherp moet zetten, is het feit dat niemand zeker is van zijn plek. Vraag het maar aan Danijel Milicevic. Zelfs na het kampioenschap, waarin hij een groot aandeel had, had hij geen streepje voor.

4. Band met fans herstellen

Aanvankelijk was de frustratie op een malle Zwitser gericht: "Weiler buiten." Na het verlies tegen Celtic woensdag moesten de voetballers het op hun beurt ontgelden middels boegeroep. Het publiek op Anderlecht is altijd gezond kritisch geweest, nu niet meer dan anders. Zij willen voetbal zien. Ziedaar de sleutel voor Vanhaezebrouck.

In principe mag dat geen problemen opleveren. Op sociale media regent het steunbetuigingen van AA Gent-supporters aan het adres van hun vertrokken coach. Zij zijn niet vergeten hoe ze tweewekelijks technisch verfijnd spel voorgeschoteld kregen, zelfs in Europa. Iets waar het Constant Vanden Stock al jaren vruchteloos naar smacht. Het ging niet louter om voetbalromantiek, er waren ook resultaten. Als Vanhaezebrouck die combinatie kan garanderen, heeft hij de fans in het Astridpark in een-twee-drie op zijn hand.