© BELGA

Radja Nainggolan maakt opnieuw geen deel uit van selectie Rode Duivels: “Niet het moment om te beginnen experimenteren”

Bondscoach Roberto Martinez heeft vanmiddag zijn selectie bekendgemaakt voor de interlands van de Rode Duivels tegen Bosnië-Herzegovina (7 oktober in Sarajevo) en Cyprus (10 oktober in Brussel), op de laatste twee speeldagen in WK-kwalificatiegroep H. Radja Nainggolan maakt (opnieuw) geen deel uit van de selectie, de bondscoach kiest naar eigen zeggen “voor continuïteit, het is niet het moment om te beginnen experimenteren”.

Martinez liet Nainggolan eind augustus al thuis voor de WK-voorrondeduels tegen Gibraltar en Griekenland. De 29-jarige middenvelder liet toen in een eerste opwelling verstaan te stoppen met de nationale ploeg, woorden die hij later weer introk. Door de blessure van Mousa Dembéle, het vraagteken achter de naam van Marouane Fellaini en de schorsing van Axel Witsel leek Nainggolan nu opnieuw aanspraak te kunnen maken op een selectie.

Op zijn persconferentie in Tubeke liet Martinez vrijdag evenwel verstaan te pleiten voor continuïteit. “Er is een heel simpele verklaring voor die beslissing: het zijn de twee laatste wedstrijden van de WK-kwalificatie, en we willen de continuïteit bewaren met wat we hebben opgebouwd. We hebben nu een tactiek gevonden waarvan ik vind dat er op de beste positie van Radja andere spelers in het verleden al beter gepresteerd hebben bij de nationale ploeg. Dus is er geen enkele reden om iets te veranderen, dit is niet het moment om te beginnen experimenteren. Daarvoor zal er later wel tijd zijn, om te bekijken of er andere opties zijn. Maar in de tussentijd is dit gewoon een tactische beslissing. Omdat ik in de wedstrijden die we in het verleden met Radja gespeeld hebben gezien heb dat het heel moeilijk was om met hem succesvol te zijn.”

Reekshoofd bij WK-loting

Sinds de 1-2 overwinning van begin september in Griekenland zijn de Rode Duivels zeker van de groepswinst en de bijhorende rechtstreekse kwalificatie voor het WK 2018 in Rusland. Toch staat er op sportief vlak nog heel wat op het spel, want bij de WK-loting op 1 december in het Kremlin in Moskou wordt er gekeken naar de FIFA-ranking van 16 oktober, de eerstvolgende ranking na afloop van de kwalificatiefase. Op de ranking van september waren de Duivels naar de vijfde stek gestegen, de landen uit de top zeven krijgen een beschermde status als reekshoofd.

Acht landen genieten op de WK-loting van een beschermde status als reekshoofd. Als de Rode Duivels effectief als reekshoofd de potten ingaan, loten ze in principe drie op papier zwakkere tegenstanders. Al is dat erg relatief, want ons land kan dan nog altijd kleppers als Frankrijk, Spanje of Italië tegenkomen in de groepsfase.

Dat biedt Martinez een extra argument om Nainggolan niet op te roepen: “Ik heb veel gelezen over mijn motivatie om Radja niet te selecteren, pogingen om heisa te creëren waar er geen is. Maar dit is een pure voetbalbeslissing, ik moet de beste beslissing nemen voor de ploeg. Ik wil jullie eraan herinneren dat we al gekwalificeerd zijn - en dat als eerste ploeg in Europa - maar we moeten wel nog steeds onze positie op de wereldranking behouden, om reekshoofd te zijn bij de loting.”

Bosnië zal trouwens weer met het mes tussen de tanden aantreden, want zij moeten punten pakken om hun tweede plaats vast te houden om zo alsnog een stek in de barrages af te dwingen. Gelukkig voor de Belgen wordt de wedstrijd niet in het Bilino Poljestadion in Zenica gespeeld, maar wel in het kleinere Grbavicastadion in Sarajevo. In Zenica konden de Duivels nog nooit winnen. Bij hun laatste bezoek bleven ze er eind 2014 steken op een 1-1 gelijkspel, niemand minder dan Nainggolan scoorde toen het Belgische doelpunt.

“Nog niet definitief over”

Vandaag raakte ook bekend dat Axel Witsel twee wedstrijden geschorst is na zijn rode kaart tegen Gibraltar. Met bovendien de blessures van Dembele, Fellaini en ook nog Nacer Chadli leek het dus het ideale moment om Nainggolan nog eens op te roepen, maar zelfs in die omstandigheden mag de AS Roma-middenvelder dus niet rekenen op een selectie.

Heeft Martinez dan een kruis gemaakt over Nainggolan? “Neen, neen, neen. Jullie zoeken een dramatische situatie waar er geen is. Het is mijn job en die van mijn staf om uit alle beschikbare spelers een team te creëren, een groepsgevoel dat het talent in deze groep toelaat uit te blinken. Dat kan enkel met wedstrijden, met prestaties. Maar Radja maakt nog steeds deel uit van de groep 50 spelers die we permanent volgen.”

© BELGA

Blessurenieuws

Martinez maakte in zijn 27-koppige selectie ook plaats voor Vincent Kompany, hoewel die door een kuitblessure al weken niet speelt bij Manchester City. “Of dat een symbolische beslissing is? Het klopt dat er drie spelers geselecteerd zijn die terugkeren uit blessure (naast Kompany ook nog Fellaini en Chadli, nvdr.), maar ik heb ze opgeroepen om hun situatie zelf te kunnen beoordelen. Ze moeten zich maandag net als de rest melden, en dan zullen we hun situatie bekijken. Wat Vincent betreft is het niet zeker dat hij bij de groep blijft. Ik heb hem toch opgeroepen omdat ik het belangrijk vind om alle informatie over zijn blessure te hebben. Na onze onderzoeken op maandag zullen we meer weten.”

Mousa Dembélé heeft een probleem aan zijn voet, en kan enkele wedstrijden niet spelen. Volgens de bondscoach gaat het echter niet om een ernstig probleem, en is een nieuwe operatie niet nodig. Hetzelfde geldt voor Christian Benteke, die kampt met een blessure aan de knieligamenten.

Voor Chadli, die sinds het begin van het seizoen met een spierblessure aan de kant staat, lijkt er licht aan het einde van de tunnel te komen. De speler van West Bromwich Albion deed afgelopen maandag minuten op met het belofteteam van zijn club. Fellaini blesseerde zich dan weer vorig weekend in de match tegen Southampton. De middenvelder van Manchester United moest woensdag verstek laten gaan voor de Champions League-match tegen CSKA Moskou.

Niet naar Azië

Onlangs raakte bekend dat de voetbalbond afziet van een (lucratieve) trip naar Azië, en in de plaats daarvan opteert voor twee oefeninterlands tegen Mexico en Japan. Een beslissing waar Martinez zich zeer tevreden over toonde: “Onze eerste bekommernis is om reekshoofd te worden, pas daarna werken we naar Rusland toe: met die twee oefeninterlands in november in België krijgen we een uitgelezen kans om te spelen tegen teams met heel verschillende speelstijlen. We hebben besproken wat de best mogelijke voorbereiding zou zijn. November is een heel drukke periode voor onze spelers, dus hebben we het sportieve laten primeren op het financiële... Dat had ook anders kunnen zijn, dat heb ik in het verleden vaak genoeg gezien.”

“Maar omdat we al gekwalificeerd waren, wilde ik nu van de kans gebruikmaken om tegenstanders vast te leggen die ook al gekwalificeerd waren. De voetbalbond verdient lof om het sportieve te laten primeren op financiële”, strooide Martinez nog even met bloemetjes naar zijn werkgever.

Selectie Rode Duivels

Doelmannen (4): Koen Casteels (Wolfsburg/Dui), Thibaut Courtois (Chelsea/Eng), Simon Mignolet (Liverpool/Eng), Matz Sels (Anderlecht)

Verdedigers (9): Toby Alderweireld (Tottenham/Eng), Dedryck Boyata (Celtic/Sch), Laurent Ciman (Montreal Impact/Can), Leander Dendoncker (Anderlecht), Vincent Kompany (Manchester City/Eng), Jordan Lukaku (Lazio Rome/Ita), Thomas Meunier (PSG/Fra), Thomas Vermaelen (FC Barcelona/Spa), Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur/Eng)

Middenvelders (6): Nacer Chadli (West Bromwich/Eng), Kevin De Bruyne (Manchester City/Eng), Steven Defour (Burnley/Eng), Marouane Fellaini (Manchester United/Eng), Youri Tielemans (AS Monaco/Fra), Axel Witsel (Tianjin Quanjian/Chn)

Aanvallers (8): Michy Batshuayi (Chelsea/Eng), Yannick Carrasco (Atlético Madrid/Spa), Eden Hazard (Chelsea/Eng), Thorgan Hazard (Borussia Mönchengladbach/Dui), Romelu Lukaku (Manchester United/Eng), Dries Mertens (Napoli/Ita), Kevin Mirallas (Everton/Eng), Divock Origi (Wolfsburg/Dui)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.