© BELGA

Bijna 1 miljoen euro extra projectsubsidies in kader van derde ronde Kunstendecreet

Bij de begrotingsbesprekingen van het afgelopen weekend is er bijna 1 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de projectwerking in het kader van het Kunstendecreet. Dat meldt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) vrijdag. In de derde projectenronde zullen nu 118 beurzen en projecten betoelaagd worden in plaats van de oorspronkelijk meegedeelde 78.

In het kader van het Kunstendecreet, dat sinds eind 2013 in voege is, worden er elk jaar drie projectsubsidierondes georganiseerd. Dit jaar werden in de eerste en de tweede ronde subsidies toegekend aan 204 beurzen of projecten, in de laatste ronde van 2017 zouden 78 beurzen of projecten ondersteund worden.

Maar door het subsidiebedrag op te trekken van 1.917.972 euro naar 2.897.800 euro zullen er nu 118 kunnen worden ondersteund. In totaal werden voor de derde ronde 2017 296 aanvragen voor projectsubsidies ingediend. Ook in 2018 zal 1 miljoen euro meer worden verdeeld.

De extra middelen betekenen dat naast de beurzen die een beoordeling ‘zeer goed’ kregen, ook de beurzen met een beoordeling ‘goed’ een subsidie ontvangen. Bij de projecten zullen ook aanvragers met een artistieke beoordeling ‘zeer goed’ en een zakelijke beoordeling ‘goed’ toch betoelaagd worden. Bovendien schrapt Gatz de inhouding van 13,21 procent op de betoelaagde aanvragers van beurzen en projecten met een beoordeling ‘zeer goed’, waardoor zij een hogere subsidie zullen ontvangen.

“Ik heb altijd gezegd dat van zodra het mogelijk was, ik me zou inzetten om meer middelen te vragen voor de projectsubsidies tijdens de begrotingsbesprekingen”, reageert Gatz. “Welnu, voor 2017 en 2018 kunnen we alvast 1 miljoen euro toevoegen aan de projectenpot. Dit bedrag komt bovenop de 2,2 miljoen euro die ik eerder bijkomend in de projectenwerking 2017 kon investeren. Ik ben blij dat we zo meer kunstenaars en organisaties die een gunstige beoordelingen hebben gekregen, met een toelage kunnen belonen.”

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer