Direct naar artikelinhoud
Update

Pester die 13-jarige in kanaal gooide krijgt autonome probatiestraf

Pester die 13-jarige in kanaal gooide krijgt autonome probatiestraf
Beeld rv

De Antwerpse strafrechter heeft Yannick G. (20) uit Mechelen veroordeeld tot een autonome probatiestraf van twee jaar en een boete van 800 euro met uitstel. Hij was betrokken bij het pestfilmpje dat in juni werd opgenomen in Emblem, bij Ranst. Op de beelden was te zien hoe een 13-jarige jongen de keel werd dichtgeknepen tot hij het bewustzijn verloor. Hij werd ook in het Netekanaal gegooid.

Een school in Lier had op 16 juni de politie ingelicht over een pestfilmpje dat op sociale media circuleerde. Yannick G. en twee jongens van 15 en 16 uit Sint-Katelijne-Waver en Putte werden als verdachten geïdentificeerd. Ze waren het slachtoffer twee dagen voordien tegengekomen op de bus en begonnen te praten over de 'flauwval challenge'. De oudere jongens vroegen aan het slachtoffer of hij dat niet wilde proberen.

Bij de eerste poging ademde de 13-jarige dertig keer snel in en uit, maar viel hij niet flauw. Bij de tweede poging, die gefilmd werd, had één van de oudere jongens zijn keel dichtgeknepen, terwijl hij in bedwang werd gehouden. Het slachtoffer verloor enkele seconden het bewustzijn. Toen hij weer bijkwam, stond hij wankel op zijn benen. Op de beelden was te zien hoe hij met tranen in de ogen probeerde weg te vluchten, maar dan door één van de jongens werd geslagen. De beelden toonden tenslotte ook nog hoe zijn schoenen werden uitgedaan en hij in het kanaal werd geduwd.

De twee minderjarigen werden na de feiten in een gesloten instelling geplaatst door de jeugdrechter in Mechelen en staan nu nog altijd onder zijn toezicht. Yannick G. moest voor de rechter verschijnen voor onmenselijke behandeling en slagen aan een minderjarige.

'Flauwval challenge'

Hij beweerde dat de 13-jarige vrijwillig aan de 'flauwval challenge' had meegedaan, maar de rechtbank zag dat anders. "Het slachtoffer stond onder morele druk van drie jongens, die ouder en groter waren dan hemzelf. De stelling dat hij zou hebben ingestemd, wordt daarom niet bijgetreden door de rechtbank", klonk het in het vonnis.

De rechter vond de feiten bijzonder ernstig. "Beklaagde geeft aan dat het om een spelletje ging, maar stond niet stil bij de mogelijk nefaste gevolgen. Het slachtoffer had kunnen stikken of verdrinken."

De rechtbank besloot om de beklaagde een autonome probatiestraf van twee jaar op te leggen. Dat betekent dat Yannick G. een aantal voorwaarden zal moeten naleven, die door de probatiecommissie worden ingevuld. De rechtbank wil dat hij begeleid wordt in zijn omgang met andere jongeren en hoopt dat hij zo tot inzicht zal komen dat zijn handelen fout was.

Over de schadevergoedingen die gevorderd werden, heeft de rechtbank zich nog niet uitgesproken, omdat er een onduidelijkheid in de conclusie van de burgerlijke partij was. Op 17 oktober worden de debatten daarom heropend.