Belgische magistraat naar Speciaal Strafhof in Centraal-Afrikaanse Republiek

© Margot Hollevoet

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met de deelname van een Belgische magistraat van de FOD Justitie aan het Speciaal Strafhof in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het gaat in eerste instantie om een periode van twaalf maanden.

Het Afrikaanse land gaat door een diepe crisis sinds president François Bozizé in maart 2013 van de macht werd verdreven door de rebellengroep Seleka. De zowel politieke als veiligheidscrisis maakte intussen al duizenden doden. Honderdduizenden inwoners zijn ontheemd, aldus de Verenigde Naties, die in een rapport dat in januari dit jaar werd gepubliceerd, gewag maakte van misdaden tegen de menselijkheid.

Het was de Nationale Overgangsraad die in april 2015 de wet goedkeurde voor de oprichting van het Strafhof. Eerder had de VN-Veiligheidsraad al opgeroepen een einde te maken aan de straffeloosheid en de daders van schendingen van het internationaal humanitair recht en de mensenrechten te berechten. Het VN-missie in de Centraal-Afrikaanse republiek zal de oprichting en operationalisering van het Strafhof ondersteunen. Er worden 23 magistraten voorzien, onder wie elf uit het buitenland.

Volgens een mededeling van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders valt de inzet van een Belgische rechter te verantwoorden vanuit de prioriteiten van het Belgisch buitenlands beleid. “Het Belgisch beleid inzake Centraal-Afrika blijft een van de hoekstenen in de internationale diplomatieke rol van België. Ook de strijd tegen straffeloosheid en een sterkere verantwoording en rechtstaat behoren tot de Belgische prioriteiten. Daarnaast engageert België zich al meerdere jaren in civiele crisisbeheersacties, voornamelijk in multilateraal verband”, luidt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen