Direct naar artikelinhoud
Update

Demir krijgt proces-verbaal na huiszoeking in kantoor: "Ze dreigde klacht in te dienen tegen agent"

Demir in de Wetstraat, gisteren. De staatssecretaris kwam gisteren nog in het nieuws omdat ze niet wil optreden tegen de 'sugar daddy'-campagne 'Rich Meet Beautiful', die studentes wil aanzetten met een oudere man te daten.Beeld belga

Zuhal Demir (N-VA) heeft een proces-verbaal aan haar been. Dat meldt La Dernière Heure en is bevestigd door Ine Van Wymersch, woordvoerster van het Brusselse parket. De staatssecretaris zou een politieagent bedreigd hebben na de huiszoeking in haar kantoor, dinsdag. Dat spreekt ze zelf tegen. "Een klacht indienen tegen iemand die zich ongepast gedraagt, is nog geen bedreiging", zegt haar woordvoerder.

Dinsdagochtend kreeg Demir bezoek van een tiental agenten in burger. Speurders zochten in het kantoor van de staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen en Wetenschapsbeleid naar enkele vertrouwelijke documenten. De documenten in kwestie betroffen een strafklacht die Demirs voorganger, Elke Sleurs, ingediend had aan het adres van poolreiziger Alain Hubert. Hij voerde de voorbije jaren een bitse jurdische strijd rond poolbasis Prinses Elisabeth en werd later uit het bestuursorgaan van de internationale poolstichting IPF geweerd. De documenten werden gevonden en in beslag genomen.

Volgens de Brusselse krant DH schreven de agenten ook een proces-verbaal uit. Van Wymersch benadrukt dat de pv "gewoon melding maakt van de situatie en dat er (nog) geen sprake is van een overtreding".

"Toen de huiszoeking van start ging, was de sfeer inderdaad gespannen, maar na een tijdje normaliseerde de situatie", zegt ze nog. Verdere details wilde Van Wymersch niet kwijt.

Geënerveerd

DH meldt weliswaar dat Demir, zodanig geënerveerd en dus wél aanwezig op kantoor, een van de agenten ter plaatse bedreigd zou hebben. "Ze dreigde ermee tegen hem een klacht in te dienen", klinkt het. De parketmagistraat, die op dat moment ook aanwezig was, nam daar schriftelijk akte van.

"De agenten kwamen met veel machtsvertoon binnen en dat was behoorlijk intimiderend. Ze gedroegen zich onnodig agressief", zegt Demirs woordvoerder. Hij benadrukt dat de staatssecretaris niet heeft gedreigd. "Ze zei wel tegen een van de agenten dat, als hij zo doorging, ze een klacht zou indienen. Een klacht indienen tegen iemand die zich ongepast gedraagt, is nog geen bedreiging."

De agenten kwamen met veel machtsvertoon binnen en dat was behoorlijk intimiderend. Ze gedroegen zich onnodig agressief
Woordvoerder Zuhal Demir

Demirs woordvoerder benadrukt ook dat zij een verslag over de huiszoeking zullen overmaken aan het parket. "Gezien onze ervaringen", voegt hij eraan toe. Demir betreurt overigens dat het verhaal via een lek in de media terechtgekomen is.

Niet geviseerd

Het volledige dossier over Hubert werd meegenomen. Met de strafklacht zelf heeft Demir niets te maken. Ze wordt niet geviseerd in het lopende gerechtelijke onderzoek.