Proces-verbaal opgesteld na “erg gespannen” huiszoeking op kabinet van Zuhal Demir

© BELGA

Na de huiszoeking op het kabinet van staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) dinsdag, werd een proces-verbaal opgesteld, zo bevestigt het Brussels parket. “Zeker in het begin verliep alles in een erg gespannen sfeertje”, aldus parketwoordvoerster Ine Van Wymersch.

mtm

De agenten die dinsdagvoormiddag een huiszoeking deden op het kabinet van N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir (bevoegd voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, Grootstedenbeleid en Wetenschapsbeleid) werden niet meteen met open armen ontvangen. “Zeker in het begin van de huiszoeking was de sfeer erg gespannen”, aldus Van Wymersch. “Daarom werd er nu een proces-verbaal opgesteld.”

Het gaat voorlopig om een proces-verbaal van inlichtingen, dat nu overgemaakt wordt aan de procureur-generaal. Hij zal moeten uitmaken of de staatssecretaris ook daadwerkelijk iets te verwijten valt. “Alleen in dat geval zal er ook een pv opgesteld worden tegen de staatssecretaris zelf. Dat is nu voor alle duidelijkheid nog niet het geval.”

“Intimiderend”

Demir zou ermee hebben gedreigd om een klacht in te dienen tegen een van de agenten, maar dat kon nog niet officieel worden bevestigd. “Verder onderzoek moet dat nu uitwijzen.” De staatssecretaris spreekt de berichten over een bedreiging tegen. “Een klacht indienen tegen iemand die zich ongepast gedraagt, is geen bedreiging”, zegt haar woordvoerder.

“De agenten kwamen met veel machtsvertoon binnen en dat was behoorlijk intimiderend. Ze gedroegen zich onnodig agressief”, aldus de woordvoerder. Hij benadrukt dat de staatssecretaris niet heeft gedreigd. “Ze zei wel tegen een van de agenten dat als hij zo doorging ze een klacht zou indienen. Daardoor is de situatie gekalmeerd.”

Volgens het kabinet-Demir is het proces-verbaal waarvan sprake in de krant de facto “een verslag van de feiten”. “Gezien onze ervaringen met de huiszoeking, gaan ook wij aan het parket een verslag over de huiszoeking overmaken.” Demir betreurt dat het verhaal via een lek in de media terechtgekomen is.

Belgische Staat vs. Alain Hubert

De huiszoeking kaderde in het al jaren aanslepende conflict tussen de Belgische Staat en poolreiziger Alain Hubert. Demirs voorganger Elke Sleurs (N-VA) had de International Polar Foundation (IPF) van Hubert uit het poolsecretariaat, het bestuursorgaan van de poolbasis, gezet. De juridische twisten leidden ertoe dat er vorig jaar geen missie naar de Zuidpool kon doorgaan. Sleurs werd meerdere keren veroordeeld omdat ze het bestuur van de zuidpoolbasis Prinses Elisabeth van de poolstichting had afgenomen. Hubert werd er van zijn kant op betrapt dat hij de basis half leeg leegplunderde.

Hubert en Demir begroeven eerder dit jaar de strijdbijl in verband met het poolstation Prinses Elisabeth. De Belgische Staat werd in juni volledig eigenaar van het poolstation, maar kende het beheer ervan voor minstens zes jaar toe aan de stichting van Hubert.

Bij de huiszoeking werd op zoek gegaan naar documenten betreffende een strafklacht van Elke Sleurs aan het adres van Hubert. “De onderzoekers hebben bij de huiszoeking de documenten waar ze naar op zoek waren, gevonden en in beslag genomen.”

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen