Man met dubbelleven doodt Truiense juf

De 54-jarige Jan R. uit Tielt-Winge is vrijdag voor de Hasseltse rechtbank verschenen op verdenking van moord op Mia Verschueren (52) en het in brand steken van haar appartement. Het lichaam van de lerares werd op 17 februari 2015 aangetroffen in haar flat langs de Gorsemweg in Sint-Truiden. Eerst ging men ervan uit dat verstikking de doodsoorzaak was. Onderzoek sprak dit tegen. Er werd vrijdag nog niet gepleit in de rechtbank, wel legden alle partijen de data van het proces vast: op 23 februari voor het getuigenverhoor en 16 maart voor de behandeling.

GeHo

De verdachte, die intussen 2,5 jaar in de cel zit, leidde een dubbelleven. Hij keek om naar zijn kinderen en deed veel in het huishouden. Zijn gezin – een zoon en intussen ex-echtgenote bezoeken hem nog regelmatig in de gevangenis - had bijgevolg niet door dat de getrouwde vijftiger al zes jaar een relatie onderhield met Mia Verschueren. In februari 2015 liep het mis. De twee kregen een hoogoplopende ruzie en zij beledigde zijn kinderen. Aanleiding was een discussie dat Jan R. bij het slachtoffer zou intrekken en dat er nog andere vrouwen dan zijn echtgenote in het spel zouden zijn. Mia Verschueren kreeg daarop klappen met een fles wijn op het hoofd.

Hoofdwonde

Het waren de buren die alarm sloegen toen ze een brandlucht opmerkten en rook uit haar flat zagen komen. Eerst werd gedacht dat de lerares van basisschool Schuttershof door de giftige dampen van de smeulende zetel was gestikt. Maar uit het verdere onderzoek bleek dat ze al dood was voor de brand in de zetel was ontstaan. Dat het om moord ging, werd pas echt duidelijk door de ontdekking van een gapende hoofdwonde bij Verschueren tijdens de autopsie. Twee dagen rekende de politie Jan R. in.

Getuigen

Advocaten Michiel Van Kelecom en Victoria Roddi verdedigen de belangen van Jan R. Zij betwisten de voorbedachtheid en stellen dat niet om moord, maar om doodslag gaat. De verdediging stelt zich ook vragen over de omstandigheden van de brandstichting. Op 16 februari is er daarom een getuigenverhoor gepland waar onder meer twee branddeskundigen en toxicoloog Jan Tytgat de revue zullen passeren. Daarnaast is er ook de vraag dat de voormalige echtgenote en een ex-partner van Jan R. komen getuigen. De brandverzekeraar, zoon en zus van het slachtoffer stellen zich burgerlijke partij en hebben Kris Luyckx als strafpleiter onder de arm genomen. Na het getuigenverhoor is de laatste rechte lijn van het proces gepland op 16 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer