Wetenschappers willen plastic maken uit urine astronauten

Amerikaanse wetenschappers geloven dat ze met de urine van astronauten plastic kunnen maken. Dat zou de ruimtevaarders moeten helpen op hun missies.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Een team van de Amerikaanse universiteit van Clemson denken dat mogelijk moet zijn om urine en zweet via een 3D-printer om te toveren tot plastic. Als het lukt, zou het astronauten goed van pas komen. Maar zo ver zijn de wetenschappers nog niet.

Concreet willen ze een organisme in de urine en zweet aanpassen. De schimmel Yarrowia zet momenteel menselijke afvalstoffen om in ureum, dat afgevoerd wordt via urine. Door de werking van de schimmel aan te passen, zou het in theorie mogelijk moeten zijn om de afvalstoffen om te zetten in een vorm van polystyreen.

Voordelen in de ruimte en op aarde

Dat is een ruwe stof die door een 3D-printer omgevormd kan worden tot zo goed als eender welk voorwerp. Als de wetenschappers slagen in hun opzet, zouden astronauten veel minder materiaal mee moeten nemen op hun missies. Wat ze nodig hebben, kunnen ze, dankzij hun blaas, gewoon zelf maken.

Het onderzoek heeft niet alleen mogelijke voordelen voor het leven en welzijn in de ruimte. Ook hier op aarde kunnen we er voordeel uit halen. Nu is olie de belangrijkste component in de productie van plastic. Maar de voorraad van de grondstof is eindig en het productieproces heel milieuonvriendelijk. Plastic dat gemaakt is van je eigen afvalstoffen zou dus een handig alternatief zijn.