Vlaming breekt in gevangenissen en kastelen binnen om er de beelden van vergane glorie te schieten

Overdag rijdt Dimitri Luyten (33) met een schoolbus. In zijn vrije tijd tracht hij binnen te geraken in gesloten of verkommerde gebouwen om daar de schoonheid van het verval te fotograferen. Voor het eerst stelt hij zijn foto’s tentoon. Voor ons doet hij een bloemlezing van vijf foto’s.

pom

1/DE GEVANGENIS

“Deze foto is genomen in “een Duitse stad”. Ik zeg liever niet welke. Deze gevangenis stond al tien jaar leeg, toen ik er foto’s ging nemen. Het was niet simpel om erbinnen te geraken. Ik moest een gat zien te vinden in de immense muur rond de gevangenis. Ooit zaten hier 600 mannen, vrouwen en jongeren opgesloten. De gevangenis stond aanvankelijk aan de rand van de stad. Maar door de stadsuitbreiding stond gevangenis plots in de stad. Daarom is ze gesloten.”

2/HET KASTEEL

“Deze foto is genomen in Italië. In 2013 was daar een zware aardbeving. Dit kasteeltje was helemaal gescheurd en onbewoonbaar verklaard.”

3/HET FOTOLABO

“Als fotograaf was ik zeer blij dat ik deze locatie vond: de donkere kamer van een vroegere beroepsfotograaf. Ik vond die achteraan zijn winkel. Rechts zie je nog een oude ontwikkelingsmachine, die diende voor de productie van papieren foto’s.”

4/ DE SPEELGOEDWINKEL

“Dit is dicht bij huis. In Diest. Het bekende Huis Poche aan de Grote Markt. Ooit zat hier een speelgoedwinkel in. Vandaag staat alleen nog maar de gevel van het gebouw overeind.”

5/HET HUISJE

“Een man bepaalde in zijn testament dat zijn huis naar een organisatie moest gaan. Die organisatie liet het huis drie jaar leeg staan. Iemand tipte het mij. Het is alsof de bewoner elk moment weer in het huis kan binnenkomen.”

De tentoonstelling Urbex loopt van 30 september tot 15 oktober in de Lakenhalle in Diest.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen