© Photo News

Na de euforie van het WK wielrennen, nu de desillusie: faillissement dreigt voor Noorse federatie

Ondanks een grote publieke opkomst en een haast vlekkeloze organisatie dreigen de organisatoren van het WK in Bergen met een grote financiële kater achter te blijven. Meer zelfs, het faillissement dreigt voor de Noorse federatie.

gvdl

Exacte cijfers zijn nog niet voorhanden maar het heeft er alle schijn van dat het WK in Noorwegen een grote financiële miskleun is geworden voor de organisatie. “We gaan met zekerheid in het rood”, meldde Event Manager Helge Stormoen bij Cyclingnews. “Alleen kennen we nog niet de omvang van het deficit. Die cijfers zullen de komende weken duidelijk worden.”

Volgens lokale media kan de rekening oplopen tot 220 miljoen Noorse kronen, goed voor zo’n 23,3 miljoen euro. Zowel de federale overheid als de stad Bergen hebben al laten weten dat zij de put niet zullen dempen. Bijgevolg dreigt het faillissement voor de Noorse wielerfederatie, de eigenlijke organisator van het wereldkampioenschap.

Hoe is het zo ver kunnen komen? De organisatoren hadden op duidelijk meer financiële steun gerekend van zowel de olie- als gasindustrie maar als gevolg van de crisis hebben zij de geldkraan voortijdig dichtgedraaid. De organisatoren hadden ook duidelijk op meer VIP’s gerekend. De positie van de Noorse kroon ten opzichte van de euro zorgde tenslotte ook voor een hoger prijskaartje.

Noorse wielerfans zijn intussen een crowdfunding opgestart en die heeft al meer dan drie miljoen Noorse kronen opgebracht, goed voor zo’n 375.000 euro. Maar als de prognoses kloppen, zou dit niet meer zijn dan een doekje voor het bloeden.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer