Direct naar artikelinhoud
Druivendiefstal

Dieven stelen 7 ton druiven uit Franse wijngaarden

Dieven stelen 7 ton druiven uit Franse wijngaarden
Beeld Rossel

Dieven gingen in één nacht aan de haal met 7 ton druiven uit de Franse wijnregio Bordeaux. De politie stelt dat de vraag dit jaar groot is omdat de druivenopbrengst door het slechte weer dramatisch is. 

Het is volgens de politie de derde keer deze maand dat wijngaarden worden kaalgeplukt. In Genissac, vlakbij de wijnregio Saint Emilion verdween bijna zeven ton aan druiven. Een wijngaard in Pomerol, waar rode kwaliteitswijn wordt geproduceerd verloor eerder deze maand zevenhonderd kilo aan druiventrossen. Vlakbij Montagne hadden dieven vijfhonderd planten uitgegraven en meegenomen.

De politie stelt dat de dieven in Genissac professionele plukkers zijn, wat doet vermoeden dat wijnboeren druiven zijn gaan zoeken bij de buren. De sector kampt met het slechtste oogstjaar sinds 1945. Oorzaak is een milde maand maart, gevolgd door een strenge maand april. Enkele vriesnachten vernielden de eerste knoppen die al in maart waren uitgekomen.

Klimaatverandering

Ook de afgelopen dagen daalde de temperatuur regelmatig onder het vriespunt. Wijnboeren plaatsen nu olievaten met daarin een vuurtje en kachels in de wijngaarden om de druiven tegen de vorst te beschermen.

Het ministerie van Landbouw schat de totale opbrengst in Frankrijk dit jaar op 37.2 miljoen hectoliter, 18% lager dan in 2016. De oogst in dat jaar was al een van de slechtste in dertig jaar. Tijdens de prestigieuze beurs Vinexpo in Bordeaux afgelopen juni, spraken wijnmakers over de manieren om de druivenoogst te beschermen tegen het opvallend grillige weer, dat zij toeschrijven aan de klimaatverandering.