© Jozef Croughs

Nood aan Europees jaar tegen voedselverspilling

Elke Belg verspilt jaarlijks 345 kilogram voedsel. Dat is – na Nederland – het hoogste cijfer in de Europese Unie. Slovenië daarentegen heeft ‘slechts’ een voedselverspilling van 72 kg per persoon per jaar. Voor alle 27 lidstaten samen gaat het om 88 miljoen ton. Het Europees parlement vroeg eerder dit jaar aan alle lidstaten om hierrond actie te ondernemen. Het doel is om tegen 2025 dertig procent en tegen 2050 vijftig procent minder voedsel te verspillen.

Jozef Croughs

“Om consumenten bewuster met voedsel te laten omgaan pleit ik voor een Europees jaar tegen voedselverspilling”, aldus Europarlementslid Hilde Vautmans. Zij bezocht vandaag Depot Margot, een duurzaam initiatief dat voedseloverschotten inzet als voedselhulp en daarmee ook sociale tewerkstelling creëert. “Daarom zijn voedseldonaties zo belangrijk. Ze verminderen het voedselafval en helpen tegelijkertijd mensen in nood, een echte win-win situatie dus”, aldus Hilde Vautmans. Karel Bollen, die als opbouwmedewerker verantwoordelijk is voor de werking van Depot Margot is erg tevreden met de toegenomen aandacht voor de problematiek rond voedseloverschotten. “Met onze vzw proberen we niet alleen ons steentje bij te dragen in de strijd tegen voedselverspilling maar helpen we ook gezinnen in nood én zorgen we voor sociale tewerkstelling. Zo draaide de vzw een omzetaantal van 11 ton fruit sinds november 2016. Op die manier is ons initiatief echt duurzaam.” Hilde Vautmans wil nu ook de fruittelers contacteren om mee te werken aan het project. “De bedoeling is bijvoorbeeld dat de Limburgse fruitsector meewerkt aan het voorkomen van voedselverspilling. Zo kunnen telers het fruit dat wel eetbaar is, maar niet geschikt voor de verkoop leveren aan Depot Margot.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer