© vrs

© vrs

thumbnail: null
thumbnail: null

Deze man wil Vlaanderen veroveren met politieke partij voor dieren

David Vanroelen (38) wil met de Partij voor de Dieren het politieke landschap van ons land hertekenen. Voor de lijst in Tienen wil hij gewezen schepen Patrick Grootjans overtuigen.

Raf Vanmechelen

Voor Sint-Truiden is het verhaal volgens dierenvriend David al rond. Met tweehonderd verzamelde handtekeningen en zestien kandidaten kan Vanroelen in 2018 deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. “In Tienen praten we met een raadslid en gewezen schepen”, zegt David, die Tienen vier jaar geleden inruilde voor Sint-Truiden. Vanroelen hoopt naar eigen zeggen in Tienen Patrick Grootjans (ex SP.A) te overtuigen om de lijst van zijn partij te trekken. “De interesse In Tienen is er alvast en ook daar zullen we deelnemen aan de verkiezingen. In Landen zijn we aan het zaaien en ook daar kunnen we hopelijk met een lijst uitpakken”, zegt de initiatiefnemer.

Niet warm

Grootjans zelf loopt niet meteen warm voor het project. “Er zijn nog geen contacten geweest en ik heb geen interesse”, zegt de politicus. “Met al die nieuwe partijen wordt de versnippering in Tienen ongezien en daar wil ik zeker niet aan meewerken. Ik hoop nog altijd dat er een aantal mensen in onze stad hun verstand gaan terugvinden en gaan samenwerken. Onder een goed project wil ik de schouders meezetten.”

Scoren

Met welke ambities David volgend jaar naar de kiezer trekt? “We gaan om te scoren en vervolgens uit te breiden naar andere gemeenten. De provinciale en Vlaamse zijn het ultieme doel. We willen het beleid mee bepalen, er is nood aan een partij zoals de onze.”

Nederland

In Nederland is de Partij voor de Dieren (PvdD) alvast succesvol. PvdD bestaat er al tien jaar en het zetelaantal in de Tweede Kamer steeg er bij de voorbije verkiezingen van twee naar vijf. Het succes is vooral te danken aan het charisma van voorzitster Marianne Thieme. PvdD ging van een one issuepartij tot een groene én dieprode beweging. In Antwerpen kwam PvdD in 2004 voor de Vlaamse verkiezingen ook. De partij haalde 0,06 procent van de stemmen. Voorzitter Jan Van Puyvelde kwam zes jaar later op voor LDD op de lijst voor de Senaat.

Nieuw leven

Rond PvdD blijft het sindsdien stil. Er werd nog wel een deelname aan de verkiezingen in 2014 aangekondigd, maar die kwam er nooit. Op de webstek partijvoordedieren.be verschijnen er geen items meer. “Ook op mijn mails en telefoontjes wordt er niet geantwoord”, zegt David Vanroelen. “Via Facebook heb ik nu contact met het Nederlandse kopstuk Marianne Thieme. Ze laat het initiatief om de beweging hier op te starten aan ons. Een persoonlijk gesprek was er nog niet.”

Vlaams Belang

David kwam in Tienen al op voor het Vlaams Belang maar heeft de deuren daar ondertussen achter zich dichtgetrokken. “Ik heb me toen laten beïnvloeden door rechtse ideeën. Maar ik ben een vriend van dier én mens en streef voor een betere wereld.”

Groen?

Of hij zijn gading dan niet vindt bij Groen? “Die partij zat al in de meerderheid en de oppositie maar grote veranderingen zag ik nooit. Er is nog altijd enorm veel dierenleed. Het mag niet bij beloftes en goede intenties blijven. Er is nood aan mensen die het opnemen tegen onder meer broodfokkerij, uitbuiting van dieren bij wedstrijden en mishandeling in slachterijen”, zegt de vrijwilliger van het Truiense dierenasiel. Maar het gaat volgens David bij PvdD om meer dan alleen de dierenrechten. “We zetten onder meer in op gezonde landbouw en gezond voedsel, veel natuur en een gezonde omgeving. We zijn meer dan een dierenpartij”, besluit de nieuwe kopman van de partij.

Aangeboden door onze partners