Termont woest: “Hoe kan ik drugscafé sluiten als Raad van State het weer opent?”

© DVH

“Voor het gerecht gaan economische belangen voor op de gezondheid van onze jeugd.” Burgemeester Daniël Termont (SP.A) haalde vrijdag hard uit naar de Raad van State. Die schorste zijn beslissing om de club Decadance in de Overpoortstraat tijdelijk te sluiten na verschillende zware incidenten met drugs.

sander luyten en jan claeys

“Decadance is een drugs­café waar jongeren (door dealers, nvdr.) worden aangezet om drugs te gebruiken. De politie heeft tijdens haar onderzoek niet minder dan 18 drugsfeiten vastgesteld. En het gaat niet om een joint ­roken, maar om het veelvuldig gebruik van harddrugs. We hadden een ijzersterk dossier, maar de Raad van State heeft ons wandelen gestuurd. Ik weet echt niet meer hoe ik een drugscafé kan sluiten. Als verantwoordelijke van de stad ben ik verbolgen. Dit is een uitnodiging aan drugsdealers om hun gang maar te gaan.”

Economische gevolgen

Burgemeester Daniël Termont, woest en moedeloos tegelijk, kwam vrijdagmiddag tijdens de wekelijkse persconferentie van de Stad terug op de zaak Decadance. Op 13 september besliste de burgemeester dat het welletjes was geweest en dat de nachtclub in de Overpoortstraat voor tien weken de deuren moest sluiten. Hij nam die beslissing naar eigen zeggen niet lichtzinnig maar pas nadat de politie herhaaldelijk had vastgesteld dat drugsdealers er vrij spel hadden en feestgangers schaamteloos drugs gebruiken

Donderdag volgde dan de koude douche. De Raad van State schorste het burgemeestersbesluit.

Het zit Termont hoog dat de Raad van State in zijn arrest de nadruk legt op de economische gevolgen van een sluiting. “De Raad spreekt over de zeven mensen die er werken en over een eventueel faillissement. Met geen woord spreken de raadsheren over jongeren die worden aangezet tot druggebruik. Economische belangen zijn blijkbaar belangrijker dan de gezondheid van onze jeugd.”

Inbreuken

Decadance is al jaren een begrip in het Belgische nachtleven. De club biedt een brede waaier aan muziekstijlen aan, lokt beroemde dj’s naar Gent en geeft jong talent een kans. Decadance staat door zijn late sluitingsuur ook bekend als afterclub en als een van de uitgaansplekken in Gent waar harddrugs worden gebruikt.

De uitbater heeft nooit ontkend dat in zijn zaak drugs worden gebruikt, maar benadrukte via zijn advocaat wel dat hij inspanningen levert om dat tegen te gaan. “De helft van de vastgestelde inbreuken werden door de uitbater zelf aan de politie gemeld”, zei advocaat Tom De Sutter eerder aan De Gentenaar.

Termont wil niet dat Decadance zich geviseerd voelt en heeft begrip voor de manier waarop de uitbater zich juridisch verweerde. “Ik heb respect voor het juridisch systeem. Maar na 18 vaststellingen vond ik het, na advies van onze diensten, mijn taak om in te grijpen. Ik wil jonge mensen beschermen tegen dealers”, zegt Termont.

Volgens de burgemeester is het belangrijk dat alle actoren die drugs bestrijden, goed samenwerken. “Politie, overheid en rechtspraak zouden moeten samenwerken. Als de laatste schakel niet meewil, is er maar één verliezer: de maatschappij.”

Dat de burgemeester bestuurlijk kan optreden tegen cafés waar inbreuken op de drugswetgeving worden vastgesteld, komt door een overeenkomst die hij in december 2016 sloot met het Gentse parket. “Na politionele vaststellingen gaan dossiers naar het parket. Het parket laat me toe inzage te krijgen in een aantal dossiers. Die worden gebundeld en dan kan ik bestuurlijk optreden. Lees: een zaak laten sluiten”, zegt Termont. “Door de ontwikkelingen in deze zaak vraag ik me wel af hoe we in de toekomst dossiers moeten opmaken. Het verslag van de auditeur was zeer duidelijk. Er moest worden ingegrepen in dat café.”

De burgemeester verzekert nog dat de schorsing van zijn beslissing door de Raad van State niet wil zeggen dat de kous af is. “Al deze gevallen zullen worden afgehandeld door het parket en voor de rechter komen.”

De uitbater van Decadance wilde vrijdag alleen kwijt dat hij een gesprek heeft aangevraagd met de burgemeester en de politie en op een antwoord wacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen