© Hollandse Hoogte / Marco Okhuizen

Iets meer regen dan normaal in september

De voorbije maand september was op klimatologisch vlak een normale maand, al viel er wel iets meer regen dan normaal. In Ukkel viel er 77,5 mm neerslag op twintig dagen tijd, terwijl er gemiddeld in september 68,9 mm op 15,7 dagen valt. “Het is voor het eerst sinds november vorig jaar dat er meer neerslag valt dan normaal”, zegt het KMI. De uitzonderlijke droogte zorgde aan het begin van de zomer nog even voor problemen in de landbouw.

Vooral in de Ardennen was het natter in september: daar viel de helft meer regen dan normaal, met op 8 september zelfs een uitzonderlijke 55 mm neerslag in Sugny en Bièvre.

De gemiddelde temperatuur in Ukkel lag de afgelopen maand op 14,1 graden Celsius. Normaal is dat 14,9 graden. De gemiddelde maximumtemperatuur bedroeg 18,4 graden (normaal 19 graden) en de gemiddelde minimumtemperatuur 10,2 graden (normaal 10,9). Er waren in Ukkel ook acht zogenaamde “lentedagen” van minstens 20 graden maximumtemperatuur - normaal zijn dat er 10,3. Geen enkele dag in september lag de temperatuur in Ukkel op minstens 25 graden. In Limburg en Luik werd die grens wel gehaald, op 5 september. Maar in de tweede helft van de maand was het dan weer “abnormaal” koud, met een gemiddelde temperatuur van 12,5 tegen normaal 14,8 graden. Op 16 september vroor het zelfs (0,0 graden) in Givry (Bertogne in de provincie Luxemburg).

Het aantal uren zonneschijn in Ukkel was normaal, met 142 uur en 30 minuten, een half uurtje minder dan een normale septembermaand. Ook de gemiddelde windsnelheid (3,1 m/s) was perfect normaal (3,3 m/s).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer